De oogst van 2004

U hoeft niet langer aan te dringen. Ik zal aanstonds, in deze laatste radiocolumn van het jaar, bekendmaken wie Het Mooiste Radioprogramma van 2004 heeft gemaakt, maar staat u mij toe dat ik mezelf eerst nog een beetje indek. Ik heb lang niet alles gehoord, dus niet-genomineerden mogen zich troosten met de gedachte dat ze misschien wel hadden kunnen winnen als de jury, dat ben ik dus, dag en nacht naar de radio had geluisterd. Dit geldt overigens ook voor de prutsers die op deze manier een uitverkiezing tot De Grootste Stoorzender zijn misgelopen. Voorts ben ik zo vrij geweest appels met peren te vergelijken, maar dat lijkt mij sinds 'De Grootste Nederlander Aller Tijden', bepaald geen schande meer.

Ter zake. De vier categorieën zijn: Het Mooiste Radioprogramma, De Troostzender Van Het Jaar, De Grootste Stoorzender en De Beste Presentator. In de laatste categorie waren genomineerd: Rob Trip van het Radio 1 Journaal, Mieke van der Weij van, onder andere, de Tros Nieuwsshow en Henk van Middelaar van Dubbel O (RVU). En de winnaar is...(tromgeroffel): Henk van Middelaar! (Uit het juryrapport: Van Middelaar is een radioman in hart en nieren (...) Hij is alert, integer, heeft een fijne, warme stem, maar is vooral een bijzonder aardige kerel die nog een fles wijn van mij te goed heeft wegens een verloren weddenschap en eh... afijn, Henkie! Daar ga je!)

De prijs voor De Grootste Stoorzender gaat naar de bedenkers van de Teena Lady reclameboodschap waarin een luier voor volwassenen door een vrouwenkoortje - 'Oeps! Oeps! Oeps!' - wordt aangeprezen. Andere genomineerden waren Robert Jensen van Yorin FM (vooral als hij grappig gaat doen) en sportverslaggever Rob Fleur (NOS) die -anders dan zijn naam doet vermoeden- ieder optreden van mijn favoriete voetbalclub van chagrijnig commentaar voorziet.

Voor De Troostzender Van Het Jaar waren drie omroepen in de race: de EO, de VPRO en de KRO. Voor alledrie geldt dat ze herkenbare, degelijke programma's maken -'weten waar je aan toe bent' biedt een zekere troost- maar 't is toch het melancholieke toefje van de Katholieke Radio Omroep dat er voor zorgt dat ik mij, in miezerige tijden, iets beter ga voelen. De genomineerden voor Het Mooiste Radioprogramma waren: Het Filiaal (NOS), Dolce Vita (KRO), De Inburgerking (RVU), Kunststof (NPS), Theater Van Het Sentiment (KRO), OVT (VPRO) en Met Het Oog Op Morgen (NOS). Uiteindelijk viel de keuze van de jury op een programma-onderdeel, of misschien zelfs op een onderdeel van een programma-onderdeel... trouwe lezers laten nu vermoeid de schouders zakken ('Nee, hè, hij zal toch niet wéér over haar beginnen...') maar voor al die anderen: de winnaar van de TrouwMooisteRadioprogrammaPrijs 2004 is... (alweer dat geroffel)... Mirjam van Biemen met haar zoektocht naar de ware liefde in 'De ontmoeting' van KRO's Dolce Vita! (De jury: Geloof, hoop en liefde, deze drie: doch de meeste van deze is de liefde.)

Applaus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden