De onverdraaglijke leegheid van minister Klaas de Vries

Sommige mensen kunnen zo bitter tegenvallen, dat je je met schrik afvraagt hoe het komt dat zij hun innerlijke leegte zo lang verborgen hebben weten te houden. Minister De Vries, normaal niet zo'n spectaculaire bewindsman, blijkt ineens terecht zo stil geweest te zijn.

Het interview met De Vries (de Verdieping, 19 december) droeg als kop 'Ik schrik van de leegte van het CDA'. Nog los van de vraag of je sympathie op kunt brengen voor de standpunten van het CDA: zó redeneer je niet, als je een klein beetje verstand hebt van logica. Precies op de punten waarop de PvdA met het CDA van mening verschilt, vult De Vries dat in als leegte bij die andere partij.

'Heel tekenend, heel zwak' vindt hij de opstelling van het CDA in het debat over uitzending van Nederlandse militairen naar Afrika. Zijn redenering verloopt als volgt: 'het CDA is tegen zo'n beperkt mandaat als de VN vragen, dus: het CDA is tegen bijdragen aan de internationale rechtsorde'.

De Vries verwijt het CDA, dat het op het punt van de gemeentelijke herindeling als reactie geven: ,,Dat willen wij niet''. Dat vindt hij -terecht- zwak. Maar nog veel zwakker is de kwestie zelf. Al vijf jaar lang torpedeert het ministerie van binnenlandse zaken (van minister De Vries) de voortgang van intergemeentelijke samenwerking als zou dat 'een ondemocratische en ondoelmatige hulpstructuur (...) zijn die niet past in het 'Huis van Thorbecke''. (citaat uit rapport 'Gemeenten: méér dan lokaal bestuur').

En dat terwijl de eigen tuin er meer dan onbehoorlijk bijligt. Je kunt geen PvdA-lid spreken of hij maakt zich zorgen over de verdeeldheid in de partijtop. Zo niet De Vries: geen problemen. De optie dat de PvdA-partij alleen nog maar als rekruterings- of campagneorganisatie overblijft, bestaat volgens hem niet eens. Over leegte gesproken: de gedoodverfde opvolger van Kok is Ad Melkert, die 'qua charisma het midden houdt tussen een drogist en een begrafenisondernemer'. Over leegte gesproken. En mocht dit een onzuivere redenering zijn, dan hoor ik dat graag -van De Vries.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden