De onttakeling van Felipe González

De toch al veel geplaagde Spaanse premier Felipe González en zijn regerende socialistische partij PSOE hebben een week van politieke nederlagen achter de rug en het eind lijkt nog niet in zicht.

Vorige week woensdag stemde de Senaat vóór het instellen van een parlementaire onderzoekscommissie die de betrokkenheid van de regering bij de doodseskaders in de strijd tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA moet onderzoeken. De dag daarop besloot het Spaanse Hooggerechtshof de oud-minister van binnenlandse zaken, José Barrionuevo, als verdachte te horen in de zaak van deze illegale doodseskaders.

Afgelopen woensdag kwam de klap op de vuurpijl, toen de Spaanse oppositie - met steun van de Catalaanse coalitie Convergencia i Unio (CiU) die tot dan het socialistische minderheidskabinet had gedoogd - de premier een zware slag bezorgde door zijn begroting voor volgend jaar te verwerpen. Oók woensdag heeft de Spaanse rechter drie prominente socialisten in staat van beschuldiging gesteld wegens verduistering en misbruik van geheime overheidsfondsen. Twee van hen zijn ook al beschuldigd van betrokkenheid bij de doodseskaders, terwijl González zelf ervan wordt verdacht geweten te hebben van het bestaan van de doodseskaders.

En ten slotte heeft het Hooggerechtshof gisteren het parlement gevraagd de onschendbaarheid op te heffen van de oud-minister van binnenlandse zaken zodat ook hij vervolgd kan worden. De verwachting is dat het parlement daar aanstaande maandag mee instemt.

Zwaar weer kortom voor de Spaanse socialisten en hun premier González. Niet zwaar genoeg, volgens de premier, om af te treden en hij houdt vast aan de (toch al vervroegde) verkiezingen van volgend jaar maart. In de hoop tegen die tijd iets van zijn zwaar gehavende partij en zijn eigen populariteit te kunnen herstellen. En tevens in de wetenschap dat een motie van wantrouwen tegen zijn regering het niet zal halen omdat de CiU die niet zal steunen. Dat die partij hem in de stemming over de begroting liet vallen heeft alles te maken met de regionale verkiezingen van 19 november in Catalonië. De CiU wil zich wat distantiëren van de socialisten en al hun schandalen.

González zelf vindt ook dat hij niet kan aftreden omdat Spanje momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt en verkiezingscampagnes daar niet mee te rijmen zijn. Dat mag waar zijn, maar van een regeringspartij en een premier, die zodanig in opspraak zijn en zo weinig vertrouwen genieten, kan ook bijzonder weinig leiderschap verwacht worden. Dat is niet goed voor Spanje en niet goed voor Europa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden