De onthullendste, boeiendste en ontroerendste verhalen uit Trouw, jaargang 2018

Feestgebakjes op het Trouw-lezersfestival dat in 2018 werd gevierd in de drukkerij.Beeld Werry Crone

2018 was een mooi jaar voor Trouw. De krant werd 75 jaar en onderzoek van onze journalisten leverde veel onthullende verhalen op. Over Nederlandse steun aan Syrische rebellengroepen, over gebrekkige controle op implantatengeweld in de GGZbelastingontwijking en veel meer. Acht Trouw-chefs en een redacteur delen hun favorieten.

Een heldere reconstructie van wat Shell liever geheim hield

Beeld Brechtje Rood

De keuze van eindredacteur en chef avond Joost van Egmond

De controlerende macht is wat een vrije pers ambieert te zijn. Met onze beperkte middelen kunnen we dat niet altijd waarmaken, maar in dit artikel van Jan Kleinnijenhuis is die ambitie volstrekt geslaagd. Het biedt een gedegen en heldere reconstructie van een manier van werken die de betrokken partijen heel graag verborgen wilden houden. Bovendien stapelen de aanwijzingen zich op dat dit precies de manier is waarop de Belastingdienst en grote bedrijven ook nu nog samenwerken, waarmee de relevantie van deze onthulling vele malen groter wordt dan hij toch al is.

Lees hier over de constructie tussen Shell en de Belastingdienst

Vlak voor zijn dood schreef alzheimerpatiënt Jan Henk Rietema (62) een laatste brief

Beeld ANP

De keuze van chef opinie Monic Slingerland

De meest indrukwekkende opiniebijdrage van 2018 is de brief die Jan Henk Rietema schreef vlak voor zijn zelfgekozen dood. Zelf had hij veertig jaar in de ouderenzorg gewerkt. Toen hij alzheimerpatiënt werd, wilde hij al te nare aftakeling voor zijn. De zus van Jan Henk Rietema vond de brief de ochtend na zijn overlijden, met een verzoek erbij om hem naar de opinieredactie van Trouw te sturen.

Trouw publiceerde deze laatste brief op 12 mei, met een begeleidende tekst. Een Japanse krant pikte dit bericht op. Een verslaggeefster van deze krant sprak in Nederland met de zus van Jan Henk Rietema. Die krant besteedde twee pagina’s aan de thematiek van alzheimer en euthanasie.

Lees hier de brief die Jan Henk Rietema schreef

Ook de Bouquetreeks kan niet om #MeToo heen: verkrachting kan echt niet meer

De keuze van chef cultuur Iris Pronk

Dit is een heerlijk geschreven verhaal, zo humoristisch en sprankelend als je ze zelden leest. Tegelijkertijd neemt Sander Becker de pulpromannetjes heel serieus en wat blijkt: ook in de Bouquetreeks is #MeToo doorgedrongen, ook de wereld van romantische lectuur staat bepaald niet stil. 

Lees hier het artikel over #MeToo in de Bouquetreeks

De troep waar wij vanaf willen; Kadir van Lohuizen maakt er prachtige beelden van

Beeld Kadir van Lohuizen

De keuze van art director Danusia Schenke

Met veel trots kijk ik terug op het fotoproject van Kadir van Lohuizen waar we bijna de hele Verdieping voor uittrokken. Van Lohuizen fotografeerde afval in zes wereldsteden, maar vooral ook de mensen die al dat afval verwerken. Het is fascinerend dat iets waar we van af willen, waar we niets mee te maken willen hebben, zulke prachtige beelden kan opleveren. Ook voor de website is het speciaal vormgegeven en zeker de moeite waard om nog eens te bekijken.

Lees en bekijk hier Wasteland, het fotoproject van Kadir van Lohuizen

Een aangrijpende reconstructie van het treurige leven van Laurent Delelis

Beeld Sander de Wilde

De keuze van chef verslaggeverij Janette Luichies  

Sybilla Claus schreef een aangrijpende reconstructie over het leven en de dood van de vermiste Fransman Laurent Delelis, verdronken in een Amsterdamse gracht. Na twintig jaar wordt hij geïdentificeerd en zorgt een coldcaseteam ervoor dat zijn nabestaanden eindelijk weten wat er met hem is gebeurd. En wij nu ook, dankzij Sybilla die zijn treurige levensloop optekende.

Lees hier hoe Laurent werd teruggevonden in Amsterdam

Boeiend, maar soms ook slikken, die interviews over grande dame Europe

Beeld Sander de Wilde

De keuze van hoofdredacteur Cees van der Laan

Trouw-redacteuren Stevo Akkerman en Christoph Schmidt reisden de hele wereld over om niet-Europese denkers, schrijvers, wetenschappers en opiniemakers te interviewen over de toekomst van Europa. Het was boeiend om deze reeks interviews te lezen en soms was het ook slikken hoe onder deze denkers werd gedacht over de grande dame Europe

Uitsmijter van deze reeks vormde een interview met EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, door zijn gedrag een onderschatte maar beslist markante denker over het Europa zonder Groot-Brittannië. De reeks interviews mondde in augustus uit in een boek ‘Kop op, Europa’, waarin Akkerman en Schmidt op zoek gaan naar een derde leven voor Europa. Een prachtige beschouwing. 

Lees hier Schmidts en Akkermans slotbeschouwing van ‘Kop op, Europa’

Ouder en kind vertellen openhartig over hoe geloof hen bindt en/of scheidt

Beeld Jörgen Caris

De keuze van chef dag Dorien Pels 

Het herlezen waard is de interviewreeks ‘De appel en de boom’. Een ouder en een kind vertellen vertellen over de rol van de islam in hun leven. Collega Marije van Beek maakte deze openhartige verhalen over generatieconflicten en de liefde voor elkaar.

Lees hier Van Beeks interviewserie ‘De appel en de boom’

Het onderzoek De Staat van de Boer onthulde: het is de crisis op het platteland

Beeld Suzan Hijink

De keuze van chef duurzaamheid en natuur Jeroen den Blijker

Het is het grootste opinieonderzoek onder boeren ooit: De Staat van de Boer dat Trouw afgelopen zomer presenteerde. Met opzienbarende conclusies. Bijvoorbeeld dat 85 procent van de boeren vindt dat er sprake is van een crisis op het platteland. Ze voelen zich miskend door de samenleving, ze willen graag verduurzamen maar snakken naar een leider die hen perspectief biedt. Mogelijk is dat landbouwminister Carola Schouten, die met haar toekomstvisie voor de landbouw duidelijk maakte dat boeren moeten omschakelen naar kringlooplandbouw. Niet meer zoveel mogelijk tegen de laagste prijs produceren, maar duurzaam en efficiënt gebruikmakend van grondstoffen.

Lees hier het dossier De Staat van de Boer met de resultaten van het onderzoek, verhalen over het platteland, gesprekken met boeren en met minister Schouten.

De column van Leonie Breebaart na het vertrek van Seada Nourhussen is invoelend en scherp

Beeld Maartje Geels

De keuze van redacteur religie en filosofie Maaike van Houten

Leonie Breebaart schrijft in Letter & Geest wekelijks een column getiteld: Wat is daar nou erg aan? Op heldere wijze voorziet ze daarin een actuele kwestie van puntig en origineel commentaar. In de discussie die ontstond na het vertrek van Seada Nourhussen als columnist van deze krant, is wat mij betreft Breebaarts column ‘Het ís toch gewoon zo dat witte mannen in de krant veel ruimte innemen’ een van de zinnigste bijdragen. Invoelend en scherp.

Lees hier ‘Het ís toch gewoon zo dat witte mannen in de krant veel ruimte innemen’, met onderaan een link naar de andere columns van Leonie Breebaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden