De onstuimige groei van loopfeestje in de natuur

NIJMEGEN - Eens werd gelopen om te reizen, nu reist men om te lopen. Maar nog altijd is wat van ver komt het beste. Ver voor de massa van 24 000 loopadepten finishten in de Zevenheuvelenloop Sileshi Sihine (Ethiopië) en Lydia Cheromei (Kenia) op fracties van de wereldrecords. Slechts het aantal deelnemers werd in Nijmegen dus een record. Dat past in de grote stijging van het aantal mensen dat in lopen een hobby vindt. Verwonderlijk is dat niet, de mens is van oorsprong een duurloper. Talrijk zijn de stammen die voor hun overleven afhankelijk waren van lopen, of dat nu was als nomade, jager, krijger of boodschapper.

Rob Velthuis

Dat is door antropologen al vastgesteld, toch zijn er wetenschappers die dat opnieuw willen bewijzen. Onder de huidige technische vooruitgang is het moeilijk te geloven dat een mens in staat is binnen een etmaal lopend 250 kilometer te overbruggen. Of, zoals Sihine en Cheromei vijftien in respectievelijk 41.37 en 47.01 minuten.

Het heeft lang geduurd voordat de mens de gave van het ver lopen massaal (her)ontdekte. Slechts een enkeling gebruikt de meest natuurlijke vorm van voortbewegen nog als reiziger. Zij moeten niet worden gezocht in het uitdijende leger van trimmers en serieuzere prestatielopers.

Toch wordt de tocht door de herfstkleurige natuur nabij Nijmegen en Groesbeek, langs Heilige Land Stichting, Afrikamuseum, Kwakkenberg en Berg en Dal door velen als een aangename reis ervaren. Van de nationale massalopen op de weg is de Zevenheuvelenloop veruit de fraaiste.

Het zou er alleen niet zo ijzig koud moeten zijn als gisteren. Het duurde na het startschot vijftig minuten voordat alle deelnemers de startlijn waren gepasseerd. De traagsten maakten toen al weer pas op de plaats om te applaudisseren voor Sihine, die alweer terug was.

Het klimaat is de voornaamste belemmering voor een nog onstuimiger groei van het evenement. Vier weken geleden werd de inschrijving gesloten; op Marktplaats.nl werden de startnummers vervolgens voor de dubbele prijs verhandeld.

Volgens Henk Stevens, voorzitter van de stichting Zevenheuvelenloop, is er op het parkoers wel ruimte voor 50 000 deelnemers. Door een versmalling bij de start komen de lopers gelijkmatig het traject op. Daarbij wordt sinds 2003 gebruik gemaakt van een tweede startlocatie ('bypass'), waardoor nog gestart kan worden als de snelsten finishen.

De opvang van deelnemers is het probleem. Ruim 10 000 maken gebruik van een treinarrangement. Hen moet bij slecht weer onderdak worden geboden. Nu gebeurt dat in de schouwburg, de concertzaal en in parkeergarages. Met de mogelijke bouw van een nieuwe parkeergarage in het centrum van Nijmegen kunnen weer enkele duizenden liefhebbers extra blij worden gemaakt met een startnummer.

,,Dit is ooit begonnen als een loopfeestje in de natuur voor onszelf”, aldus Stevens. ,,Dus vanaf de eerste editie is dit het mooiste en schoonste parkoers.” Het blijkt ondanks de zware heuvels ook het snelste traject, gezien het wereldrecord (41.29) dat Felix Limo er in 2001 liep. Limo deed dat met hulp van de toenmalige grootheid Haile Gebrselassie die hij in de eindsprint klopte. Sihine, tijdens de Olympische Spelen winnaar van zilver op de tien kilometer, liep gisteren vanaf kilometer zes alleen. Verbeten was hij op jacht naar het record dat hem uit de schaduw zou halen van zijn illustere landgenoten Gebrselassie en Bekele, die hem in Athene versloeg.

Zijn onervarenheid op de weg speelde hem parten. Op 150 meter van de eindstreep zag hij een reusachtige, ongelukkig geplaatste reclameboog over de weg voor de finish aan. Hij stopte even en verspeelde kostbare seconden. Daarvan kwam hij er uiteindelijk acht tekort voor het wereldrecord en bijbehorende premie van 25 000 euro.

In Nijmegen regeren liefhebbers, geen zakenmensen. De organisatie besloot zowel Sihine als Cheromei (op drie seconden van het wereldrecord gestrand) 7777 euro extra bonus toe te kennen, zijnde de onverzekerde premie voor een wereldrecord. Stevens: ,,Ik betaal liever een bonus als mensen dat verdienen, dan dat ik het geld in de knip houd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden