De onsterfelijke Kaim kan zich niets heugen van zijn leven

Kees ArntzenSaskia BoschHanneke JansenJann Ruyters en Armand Serpenti

GAMES

Lost Odyssey

Xbox 360

Prijs: euro 70,00

Het eerste dat opvalt aan de nieuwe RPG (role playing game) ’Lost Odyssey’ is de grootse opzet van de game. Dat ’Lost Odyssey’ een omvangrijk spel is, wordt al duidelijk voordat er een minuut is gespeeld. Kon voorganger Blue Dragon het namelijk nog af met drie schijfjes, dit avontuur van de onsterfelijke Kaim Argonar telt maar liefst vier discs.

Het spel begint met de inslag van een meteoor, die een abrupt einde maakt aan een hevige veldslag. Hoofdpersoon Kaim komt als enige overlevende uit het puin. Al snel blijkt dat lekkende magische energie de oorzaak is van de ramp en er wordt iemand aangesteld om dit te onderzoeken. Wie beter op deze levensgevaarlijke missie te sturen, dan de onsterfelijke Kaim?

Kaim wordt op zijn tocht vergezeld door Seth Balmore. Deze beeldschone pirate is net als Kaim onsterfelijk. Er is alleen één probleem: ze kunnen zich niets herinneren van hun duizend jaar lange leven.

Kaim heeft tientallen vrouwen gehad en honderden kinderen, maar geen van hen kan hij zich heugen. De enige vorm van geheugen die Kaim en Seth hebben zit in hun lichaam. Aan hun lichaam kunnen ze voelen of zij al eerder ergens zijn geweest.

Toch roepen sommige plekken of personen toch herinneringen bij Kaim op. Deze openbaren zich als dromen en nemen de speler mee naar Kaims verleden. De verhalen zijn prachtig, maar vergen wel wat concentratievermogen. Spelers die niet van lezen houden, zullen deze gedeeltes snel voorbij klikken. De uitgeschreven herinneringen met een filosofisch tintje kunnen wel dertig schermen vol tekst tellen.

In de loop van het avontuur voegen zich andere karakters bij het groepje, zoals de onbesuisde Jansen Friedh.

Als speler kun je alle karakters besturen in gevechten. In dit opzicht is ’Lost Odyssey’ is een vrij traditionele RPG. Je kunt je aanval kiezen en uitvoeren en dan is het de beurt aan de tegenstander. Dit turn-based vechten kan soms erg langdradig worden, zeker als de zoveelste onbetekenende vijand je pad kruist.

Zoals gebruikelijk is in een RPG ontwikkelen alle karakters zich in de loop van het spel. Sterfelijken kunnen nieuwe spreuken en vaardigheden leren, die ze vervolgens weer kunnen doorgeven aan de onsterfelijken.

En natuurlijk is er een slechterik die kwade plannen heeft met de groep. Tot zover dus niets nieuws onder de zon. Wat het spel bijzonder maakt zijn de prachtige graphics en het omvangrijke verhaal.

Maar in het begin komt het spel daarom wat langzaam op gang. Het duurt even voordat je als speler echt naar binnen wordt gezogen. Liefhebbers van het genre zullen daar zeker op wachten, maar mensen die niet van RPG’s houden, zullen het eerder voor gezien houden.

Voor hen is het spel sowieso geen aanrader, want in de meeste opzichten is ’Lost Odyssey’ écht een klassieke RPG. (HJ)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden