Column

De onschuldige opvattingen van een sympathiek partijtje

Elma Drayer

Het moest 14 januari 2013 worden voordat een enigszins excentrieke, maar alom sympathiek bevonden partij eindelijk capituleerde. Tijdens een persconferentie op het splinternieuwe hoofdkwartier meldde ze dat er een artikel bijkomt in het Algemeen Reglement: voortaan zal het passief kiesrecht ook gelden voor wezens die toevallig geboren zijn met een donkere huidskleur. Althans formeel.

In de krantenverslagen waren het geween en het tandengeknars bijna hoorbaar. "We staan met onze rug tegen de muur", jammerde de partijvoorzitter. Maar ja, er lagen nu rechterlijke uitspraken waar het bestuur niet langer omheen kon ¿ al druiste dat nog zo in tegen het geweten.

De man zei het niet hardop, maar dit was wat hij bedoelde: zou zijn partij principieel wezens met een andere huidskleur blijven weren van de kandidatenlijsten, dan zou dat 800.000 euro staatssubsidie schelen. En beginselen zijn weliswaar reuze belangrijk, maar daar kun je geen splinternieuw hoofdkwartier van bouwen of grappende voorlichters van salariëren. Derhalve móest het partijbestuur deze 'netelige kwestie' wel tot een oplossing brengen.

Uiteraard is het gemor voorlopig nog niet verstomd. De afgelopen dagen hoorde je de aanhangers overal klagen dat er in de huidige samenleving 'steeds minder' ruimte lijkt te zijn voor godsdienstig geïnspireerde minderheidsstandpunten - kijk maar hoe de seculiere meerderheid ons dwingt om onze opvattingen omtrent zwarten te verloochenen.

Daar zit wat in. Genoemde rechterlijke uitspraken baseren zich namelijk op de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Daarin staat dat in een beschaafd land huidskleur nimmer onderscheidend mag zijn. Dat zwarten, zeg maar, net mensen zijn - in het bezit van dezelfde grondwettelijke rechten als blanken. Dus dat ook zij recht hebben op een plaatsje op de kieslijst, mochten ze dat begeren.

De leden van de sympathieke partij daarentegen beroepen zich op een Heilig Boek. Daarin lezen ze dat de kleur van je huid wel degelijk je lotsbestemming bepaalt. En dat de Allerhoogste niet zomaar aan schepsels met een blanke huid de buitenwereld heeft toebedeeld. Schepsels met een donkere huid achtte Hij nu eenmaal geschikter om binnenshuis hun leven te slijten.

Daarom mogen alleen blanken politieke functies vervullen. Daarom houdt de partij 'op grond van Gods Woord' ferm vast aan het standpunt dat het regeerambt 'strijdt met de roeping van de zwarte'. Daarom heten de beide mensensoorten niet 'gelijk', maar 'gelijkwaardig'. Daarom schrijft de partij zonder blikken of blozen: "De blanke is het hoofd aan wie de zwarte is onderworpen."

Gelukkig is dit voor andershuidigen wel 'een ereplaats'. En gelukkig, voegen de blanken er steevast aan toe, zijn de zwarten zelf het daar roerend mee eens. Buitenstaanders praten hun problemen aan die ze helemaal niet hebben! Zwarten vinden het juist heerlijk dat ze hun grondwettelijke rechten niet mogen uitoefenen! Dus kan dat gezeur nu eens ophouden?

Natuurlijk, ik bezondig me hier aan demagogie van de flauwste soort. Maar het blijft fascinerend dat we het SGP-vrouwenstandpunt decennialang gedoogden als sympathieke, politiek-religieuze folklore. Terwijl we daar bij een partij met een negerstandpunt niet over zouden piekeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden