De onmogelijke positie van PvdA-lid Attje Kuiken

KINDERPARDON | De Tweede Kamer wil geen onderzoek naar afgewezen aanvragen. PvdA-lid roept op tot extra partijcongres.

Het gebeurt niet vaak dat een Kamerlid luid hoongelach ten deel valt en ook nog eens een partijgenoot teleurgesteld kan zien hoofdschudden op de publieke tribune. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zag het gisteren gebeuren toen zij toelichtte waarom haar partij de regels van het kinderpardon voorlopig niet wil oprekken.

Kuiken bevindt zich als asielwoordvoerder van haar fractie in een niet te benijden positie. Na jaren van politieke strijd heeft haar partij in het regeerakkoord met de VVD een kinderpardon bedongen waarmee in totaal zo'n 1600 kinderen en gezinsleden zijn geholpen. De linkse oppositie én de PvdA-achterban vinden de regeling echter niet ruimhartig genoeg.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, veiligheid en justitie) maakte onlangs bekend dat onder de permanente regeling honderd kinderen en gezinsleden een verblijfsvergunning hebben gekregen. Daar tegenover staan 1120 afgewezen aanvragen. Cijfers die voor een deel van de oppositie bewijzen dat de regels te strikt worden gehanteerd.

Ook bij de PvdA-achterban roepen die cijfers ongemak op. Tachtig procent van de leden schaarde zich eerder deze maand op de partijraad achter een motie van het Groningse lid Esther van Dijken, die gisteren op de publieke tribune toekeek. Van Dijken wil 'een oplossing voor alle gewortelde kinderen', of kind en gezin zich nou wel of niet strikt aan alle regels hebben gehouden. "Foute kinderen bestaan niet."

Sindsdien zoekt Kuiken naar een middenweg. Ze wil niet de woede van coalitiegenoot VVD over zich afroepen én ze wil de vrede binnen haar partij bewaren. Na een uitvoerig gesprek tussen PvdA-leider Samsom en Van Dijken leek het compromis gevonden: Kuiken zou Dijkhoff vragen de afgewezen aanvragen te onderzoeken om bij problemen om aanpassing van de regels te kunnen vragen.

Zo leek de onrust gesmoord, maar dat was buiten de oppositie gerekend. SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks hebben zich met de PvdA jaren ingespannen voor het kinderpardon en hielden gisteren hun poot stijf. Als de PvdA onze motie niet steunt voor versoepeling, hoeft ze ook niet op ons te rekenen bij haar roep om een onderzoek, besloot het oppositiekwartet.

Van Dijken vindt een onderzoek sowieso overbodig. Voor haar is duidelijk dat de knopen bij de te strikt gehanteerde criteria zitten. "Dit is onderzoeken waarom water nat is of appels naar beneden vallen", meent ze.

Na afloop van de stemmingen zei Van Dijken 'heel erg teleurgesteld en verdrietig' te zijn en zich genoodzaakt te voelen een partijcongres bijeen te roepen.

Krijgt ze 2500 leden achter die oproep, dan moet de PvdA-top binnen drie maanden weer met haar leden in debat over de uitvoering van het kinderpardon. Voorlopig is Attje Kuiken nog niet uitgeworsteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden