De onmogelijke erfenis van Sir Alex Ferguson

Trainer David Moyes snakt met kwakkelend Manchester United naar eerste winst van 2014

HENK HOIJTINK

Een half jaar nadat hij zijn 'droombaan' aanvaardde, smacht David Moyes naar een ommekeer: de eerste zege in 2014. Het gaat van kwaad tot erger in zijn eerste seizoen als trainer van Manchester United, de kampioen van Engeland die voorlopig is teruggevallen naar de middenmoot en in dit prille jaar drie achtereenvolgende nederlagen leed - wat in de roemrijke clubhistorie voor het laatst in 2001 was gebeurd. Op het eigen Old Trafford hopen United en zijn nieuwe coach vanavond in het competitieduel met Swansea City de weg naar iets van eerherstel te vinden.

Nadat 2014 was ingeluid met een competitienederlaag tegen Tottenham Hotspur (1-2), verloor Manchester United ook in de beide bekertoernooien van Engeland: eerst in de FA Cup van uitgerekend Swansea City (2-1) en dinsdag in de League Cup ook van Sunderland (2-1). De laatste nederlaag was nog niet fataal: de halve finale van het kleinste Engelse toernooi gaat over twee duels. "Ik heb het gevoel dat we voor een keerpunt staan", sprak Moyes, vooral met die strohalm in de hand. "In de kleedkamer merk ik dat iedereen er alles aan wil doen om onze huidige positie te verbeteren en iedereen kijkt ook al uit naar de return."

Het waren later in de week kenmerkende teksten van een trainer in nood, die zich na weer een dreun trachtte op te richten. Kort na de nieuwe deceptie tegen Sunderland, de hekkensluiter in de Premier League, had Moyes blijk gegeven van zijn toenemende radeloosheid. "We spelen niet alleen tegen de tegenstander, maar ook tegen de arbitrage", had hij geklaagd. Enkele dagen tevoren had hij de leiding van de Engelse toparbiter Webb na het verlies tegen Tottenham Hotspur 'schandalig en belachelijk' genoemd.

Het was prachtig en eervol voor Moyes dat hij eind vorig seizoen met overtuiging door zijn Schotse landgenoot Sir Alex Ferguson zelf als diens opvolger werd aangewezen. Maar vooralsnog is hij al danig verstrikt in de onmogelijke missie die het opvolgen van een legendarische voorganger vaak is. Moyes, die voordien in elf jaar met Everton geen hoofdprijs had gewonnen, kan voorlopig nog naar de geschiedenis wijzen. De uiteindelijk rijk gelauwerde Ferguson kende ooit ook een haperende start bij Manchester United. Pas vier jaar na zijn entree in 1986 had hij met de FA Cup zijn eerste prijs gewonnen.

De vergelijking is inhoudelijk irreëel. Ferguson verrichtte destijds pionierswerk door vooral met de diepgewortelde drankcultuur in het Engelse voetbal af te rekenen. Daarmee verschafte hij de club een nieuwe basis voor successen. Maar het gaat bepaald te ver om te zeggen dat Moyes na hem in een gespreid bedje terechtkwam. Sterker, Ferguson liet hem een verouderd team na, met tal van dertigers in het verdedigende segment. Het gebrek aan uitzonderlijk talent op vooral het middenveld was vorig seizoen voor een belangrijk deel gecompenseerd door spits Van Persie, die Manchester United na zijn transfer van Arsenal prompt als topscorer naar de titel had geleid.

Ook voor dit seizoen versterkte Manchester United zich niet met een verfijnde spelverdeler, ogenschijnlijk al langer het grootste gemis. Coach Moyes nam de Belg Fellaini mee van Everton. Hij is een veelzijdige middenvelder met de tegenwoordig vereiste fysieke inhoud, maar hij kon geen wezenlijke verandering aanbrengen in de speelstijl die in vergelijking met internationale topclubs tamelijk nihilistisch aandoet.

De terugval kan voorts worden verklaard met de kwetsbaarheid van Van Persie en Rooney, de weinige resterende topspelers. Van Persie speelde sinds begin december al niet vanwege een bovenbeenblessure en Rooney wordt door liesklachten geremd.

In deze fase is steeds de vraag of ze weer kunnen meedoen, of dat dan verlichting zou kunnen bieden. Vanavond kunnen ze er beiden nog niet bij zijn.

Normaal gesproken kan Manchester United nog slechts één prijs(je) winnen, de League Cup, ervan uitgaande dat het hoogste podium niet kan worden bereikt in de Champions League, waarin in de achtste finales het Griekse Olympiakos de opponent is. De achterstand op de laagste plaats die volgend seizoen toegang geeft tot de Champions League bedraagt vijf punten, en die op koploper Arsenal al elf punten.

De positie van coach Moyes lijkt nog niet te wankelen, misschien ook omdat Ferguson als directeur onverminderd aan de club verbonden is. Subtiel wordt in de Engelse pers al betoogd dat ook hij zich de tegenspoed mag aanrekenen, als de dominante persoonlijkheid die geen gerenommeerde toptrainer als zijn opvolger aanwees - uit vrees misschien dat hij vroeg of laat in de schaduw zou kunnen worden gesteld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden