De onderhandelingen in Soedan liepen gesmeerd, maar toen vielen er ineens doden


Woede, verdriet en onzekerheid heersen in Soedan nadat vijf demonstranten en een militair werden doodgeschoten op het plein voor het legerhoofdkwartier in de hoofdstad Khartoem. 

Tientallen anderen raakten gewond. De oppositie en het leger gaan ervan uit dat de daders die militaire uniformen droegen, deel uitmaken van het afgezette bewind van president Omar al-Bashir. 

Ze schoten op de demonstranten nadat de militaire raad en de burgeroppositie maandagavond aankondigden dat ze dichtbij een akkoord waren over hoe het overgangsbestuur van het land eruit moest gaan zien. Het leger nam de macht nadat militairen president Omar al-Bashir begin april afzetten. 

Doden en gewonden werden snel weggevoerd terwijl demonstranten wegvluchtten uit de door straatlantaarns verlichte delen van het plein. Maar kort daarna marcheerden honderden mensen onverschrokken terug en scandeerden: "Waar gaan we heen? Tot de dood! Waar is de dood?" Toen de zon opkwam, keerde de rust terug. 

Wantrouwen

"We zijn daar altijd bang voor geweest", zegt jonge zakenman Mohamed El-Munzir Salman de volgende ochtend. "Daarom hebben we drie barricades rond het plein hebben opgericht waar onze eigen ordetroepen iedereen fouilleren. Er zijn zoveel mensen uit het Bashir-regime die proberen een wig te drijven tussen ons en de militaire raad in de hoop de macht terug te winnen.”

Het hoofd van de militaire raad, generaal Abdel Fattah al-Burhan, verzekerde de oppositie na het incident dat de demonstranten op het plein voor het hoofdkwartier beschermd zouden worden. Maar demonstranten wantrouwen het leger en vooral de RSF-militie binnen het leger die eerder maandag opgeworpen barricades op belangrijke doorgangswegen in de stad met geweld ruimden waarbij enkele demonstranten gewond raakte.
Ondanks het schietincident gaan de besprekingen tussen de militaire raad en de oppositie door. 

Transitieperiode

Beide partijen zijn het eens geworden over de structuur van de regering die moet bestaan uit een presidentiele raad, een regering en een parlement. Onenigheid bestaat nog steeds over de duur van de transitie. De militairen denken dat twee jaar genoeg is, de oppositie wil vier jaar. Maar het moeilijkste punt blijft de verdeling van posities tussen leger en burgers of anders gezegd krijgen de militairen de macht of is het laatste woord aan de burgerbevolking.

Lees ook:

Escalatie tussen generaals en demonstranten in Soedan

Het conflict in Soedan loopt hoger op. De leiders van de oppositie eisen dat de generaals woensdag opstappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden