De ondergang van Gerard F. Zwaen, schrijver

RONALD ROVERS

De grote Zwaen

Regie Max Porcelijn. Met Peter van de Witte, Michiel Romeyn, Ton Kas.

****

Max Porcelijns komische thriller over de avonturen van Gerard F. Zwaen, pretentieus en slechtverkopend schrijver van beroep, bewijst zijn liefde voor die uitzonderlijke en daarom alleen al waardevolle verschijning, de Nederlandse genrefilm. Helemaal knap is dat Porcelijn het wankele evenwicht tussen spanning en komedie tot het eind volhoudt. Al liet hij om het zichzelf moeilijk te maken alle personages spelen door acteurs die het publiek vooral van hun komische rollen kent, zoals Michiel Romeyn en René van 't Hof.

De door geldproblemen geteisterde Zwaen (Peter van de Witte) vindt bij toeval een grote zak geld in een vakantiehuisje. Aan de drie lijken te zien is daar iets heel erg misgegaan, maar Zwaen laat zich niet weerhouden. Hij begint te graaien. Eerst lijkt hij ermee weg te komen. Een moment van helderheid noemt Zwaen de beslissing om het geld te pakken aanvankelijk, als hij het verhaal aan zijn maîtresse vertelt. Maar helemaal in de traditie van de Coen brothers, waar Porcelijn zich duidelijk verwant mee voelt, wordt daarna hel en verdoemenis uitgestort over de tere ziel van Gerard F. Zwaen.

Porcelijn moet lang geschaafd hebben aan het script. Alle dialogen zijn raak en er staat geen woord te veel in. Vooral Romeyn als sadistische crimineel mag losgaan in monologen die de leugens van zijn slachtoffers genadeloos fileren, à la Samuel Jacksons personage in 'Pulp Fiction'. Maar ook al is Porcelijn als maker duidelijk geïnspireerd door de Coens en Tarantino, met 'De grote Zwaen', nog maar zijn tweede lange film, heeft hij helemaal zijn eigen stijl gevonden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden