De onbekende vrouw met blauwe ogen krijgt laatste eer in Amsterdam: ‘Ze is hier als mens begraven, met liefde’

De romp van de onbekende vrouw is op begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam begraven. Beeld Jean-Pierre Jans
De romp van de onbekende vrouw is op begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam begraven.Beeld Jean-Pierre Jans

Dertig mensen kwamen naar de begrafenis van een onbekende, na een oproep van de politie op tv. De romp van de vrouw was in januari gevonden in het Amsterdamse IJ.

Sybilla Claus

“Ik hoop niet dat half Nederland op de stoep staat”, zegt dichter Joris van Casteren donderdag vlak voor de begrafenis van een inmiddels nationaal bekende vrouwenromp. Hij zal er het woord voeren. Zijn gedachte is gebaseerd op de uitzending van ‘Opsporing Verzocht’ deze week.

Daarin pakte de politie het groots aan met een emotioneel appèl aan het publiek: Wie kent haar? Ook is er de uitnodiging afscheid te nemen van de onbekende. Haar romp is in januari aangetroffen op de Zuider IJdijk in Amsterdam, in een dure Samsonite koffer.

Waardige uitvaart

De oproep bezorgde de dichter gemengde gevoelens: “Het is mooi als mensen haar de laatste eer komen bewijzen, maar het moet geen happening worden. Het moet een waardige uitvaart zijn.” Dat laatste wordt het, ’s middags op begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam.

Van Casteren is coördinator van Eenzame Uitvaart, de stichting die eenzame en onbekende doden in de hoofdstad met een gedicht naar de laatste rustplaats begeleidt. Hij was vorige week bij de politiereconstructie van de vondst van de koffer met de lugubere inhoud, vlakbij een nieuwbouwwijk. Daarna schreef hij een gedicht, dat hij in de aula voordraagt.

...De volledige vernietsing van je zijn
Van iemand werd je niemand, zelfs je naam maalden ze fijn...

“Het raakt mij het meest dat degenen die haar vermoordden niet alleen haar leven, maar ook haar identiteit wilden wegnemen”, licht Van Casteren deze regels uit het gedicht toe. “Nu is zij niet compleet, onaf. Het is wel en niet haar lichaam.” Na een dienst in de aula brengen dragers haar eenvoudige houten kist naar het veldje voor onbekende doden.

Geen wegwerpartikel

Uiteindelijk begeleiden zo’n dertig mensen uit de wijde regio de onbekende vrouw naar haar graf. “Ik vertegenwoordig degenen die van haar houden en van wie zij hield”, verklaart Cees de Wolf (69) na afloop. “Het is de daders niet gelukt haar als wegwerpartikel achter te laten. Ze is hier als mens begraven. Met liefde.”

De politie hoopt met veel media-aandacht op een doorbraak in het onderzoek. Beeld Jean-Pierre Jans
De politie hoopt met veel media-aandacht op een doorbraak in het onderzoek.Beeld Jean-Pierre Jans

De politie meldt dat het gaat om een jonge Europese vrouw. Het is bijzonder dat dankzij snelle ontwikkelingen in DNA-onderzoek tegenwoordig kan worden bepaald dat de onbekende vrouw bruin haar en blauwe ogen had – hoewel vooralsnog slechts haar romp is gevonden. Haar feestelijke outfit, de koffer, plus de professionele wijze van wegwerken van het lichaam, voeden vermoedens van betrokkenheid van een prostitutienetwerk. Isotopenonderzoek wijst er volgens de politie op dat ze de laatste maand voor haar dood in Nederland verbleef. De zes tot dertien maanden daarvoor woonde ze elders.

De tv-uitzending was drieledig, vertelt politiewoordvoerder Marijke Stor die ook bij het afscheid is: “We deelden nieuwe informatie, zoals haar kleding en cupmaat. Er is een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor tips. En we gaven kijkers de kans de vrouw de laatste eer te komen bewijzen.”

Gouden tip

In 2016 nodigde de politie ook al media en publiek uit afscheid te nemen van de dode ‘Sloterplasbaby’ op Sint Barbara. Deze nieuwe aanpak duidt op een opener houding van de politie, die inziet dat media-aandacht tot een gouden tip kan leiden. Van de baby werden vader én moeder gevonden – de laatste zo’n twee jaar later.

DNA van deze onbekende vrouwenromp leidde niet tot een match in Nederlandse en Europese databanken van vermisten en criminelen. Toch hoopt de politie op een doorbraak, dankzij de nieuwe opsporingstechnieken in combinatie met veel media-aandacht. De uitzending werd in het Engels ondertiteld: “We willen iemand in een ander land bereiken, die zich ineens realiseert dat er een nichtje of buurvrouw wordt vermist”, aldus Stor.

Lees ook:

Rechercheur voor coldcases krijgt hulp van een digitaal brein

Van onbegonnen werk willen de rechercheurs van de tien Nederlandse coldcaseteams niet weten. Maar waar moet je beginnen, als je duizenden dossiers voor je kiezen krijgt met naar schatting 25 miljoen pagina’s? De rechercheurs krijgen er nu een hulpje bij: kunstmatige intelligentie, oftewel een extra brein.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden