De onbekende kant van Anton Pieck

Bij Anton Pieck (1895-1987) denk je aan nostalgische en sprookjesachtige tekeningen en illustraties. En natuurlijk aan het sprookjespark van de Efteling, dat hij begin jaren vijftig ontwierp. Maar Pieck heeft ook ander werk gemaakt, ontdekte Anneke Nitrauw, conservator van het Anton Pieck Museum in Hattem. "Hij had ook een hang naar devotie en het mystieke." Een zeldzaam voorbeeld daarvan heeft het museum kunnen aankopen: een olieverfschilderij van een Vlaamse processie in Lier. Nitrauw: "De stijl van Pieck herken je er meteen in, maar toch is het heel anders dan we van hem gewend zijn."

Het schilderij komt uit de jaren twintig, toen Pieck bevriend was geraakt met de Vlaamse schrijver Felix Timmermans. Hij had met veel plezier en bewondering diens boek 'Pallieter' gelezen. De levensblijheid en ongedwongenheid van het Vlaamse leven spraken hem aan. Hij had het boek zelf wel willen illustreren. Pieck kwam vaak naar Vlaanderen om te tekenen in Antwerpen, Gent, Brugge en Lier, de woonplaats van de schrijver. Hij maakte een map van tien houtsnedes van het Begijnhof in Lier (1922-1923). Ook maakte hij kennis met de folklore van Vlaanderen en daar hoort de processie onlosmakelijk bij. Pieck had daar al eens een ets van gemaakt. Timmermans spoorde hem aan wat meer te durven met kleuren. Nitrauw: "Timmermans heeft hem echt gestimuleerd om te gaan schilderen."

Tussen 1924 en 1930 schilderde Pieck 22 stukken in olieverf, meestal op kleine panelen, maar ook dit grote schilderij van een processie. Hij heeft een nog groter werk in olieverf gemaakt, van een Vlaamse kermis, maar het is niet bekend waar dat is gebleven.

De nieuwe aanwinst hangt inmiddels in het Anton Pieck Museum, waar elk jaar de vaste collectie wordt gewisseld. Naast de tekeningen, boekillustraties en het grafische werk van Pieck laat het museum ook werk van hedendaagse illustratoren zien, in de hoop meer jongeren te trekken. Als die eenmaal over de vloer zijn, ontdekken ze vaak tot hun verrassing dat Pieck het sprookjesbos van de Efteling heeft ontworpen, dat ze allemaal kennen. Nitrauw: "Ze kijken dan ineens toch met andere ogen naar zijn werk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden