De omstreden Blankenburgtunnel komt er

Protest tegen de komst van de Blankenburgtunnel. Beeld anp
Protest tegen de komst van de Blankenburgtunnel.Beeld anp

De Blankenburgtunnel komt er definitief. De Raad van State veegde vanmorgen de bezwaren tegen de verbinding van tafel. Daarmee komt er een einde aan een slepende procedure tegen de tunnel.

Niels Markus

De Blankenburgtunnel moet het wegennet in het havengebied ten westen van Rotterdam verlichten. Het traject zal de A15 bij Rozenburg verbinden met de A20 bij Vlaardingen, door een duik te nemen onder de Nieuwe Waterweg.

De bezwaarmakers, waaronder Natuurmonumenten, omwonenden, het actiecomité Blankenburgverbinding Nee en stichting A4 met Vaart, vinden dat de minister destijds – over de tunnel wordt al decennia gesproken – ook alternatieven had moeten onderzoeken. Zij vrezen dat de weg het Midden-Delfland zal aantasten, het natuur- en landbouwgebied dat tussen Rotterdam, Delft en Den Haag ligt. Een paar jaar geleden werd ook de A4 doorgetrokken door het gebied.

De Raad van State geeft de bezwaarmakers ongelijk. De minister heeft twee nieuwe oeververbindingen onderzocht: naast de Blankenburgtunnel de verder westwaarts geplande Oranjetunnel. De Blankenburgtunnel blijkt meer voordelen te bieden voor de doorstroming.

Infographic, de Blankenburgtunnel. Beeld Trouw
Infographic, de Blankenburgtunnel.Beeld Trouw

Ook acht andere maatregelen zijn onderzocht, waaronder een kilometerheffing. Uit onderzoeken blijkt dat daarmee de verkeersproblemen niet worden opgelost.

Volgens de Raad van State zijn er ‘dwingende redenen van openbaar belang’ om de verbinding op deze plek aan te leggen. Daarmee wijst die het bezwaar van tegenstanders van de hand dat de tunnel door stikstofuitstoot voor aantasting van de natuur zorgt. Volgens de rechter neemt de minister voldoende maatregelen ter compensatie van natuur en milieu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden