De omslag naar duurzaamheid is er al

De VN-top in Rio is een mijlpaal. Niet vanwege de resultaten, maar vanwege de nieuwe samenwerking met het bedrijfsleven.

De wereldleiders komen deze week bijeen voor een gedenkwaardige gelegenheid, de VN-top voor duurzame ontwikkeling. Wordt die top in Rio een succes? Jazeker.

Zeker, er zijn langdurige onderhandelingen geweest. Nog steeds is er meer onenigheid dan overeenstemming over het slotdocument. Maar dat zal uiteindelijk niet maatgevend zijn. Veel belangrijker is wat de VN-top nu al teweeg heeft gebracht. Er wordt gewerkt aan een wereldwijde beweging van verandering.

Rio+20 is een mijlpaal op een lange weg. De beroemde VN-top van 1992 zette het onderwerp voor het eerst op de agenda. Vandaag de dag hebben we een veel breder inzicht in dat eeuwenoude uitgangspunt: hoe de behoefte van de groeiende wereldbevolking in evenwicht te brengen met de noodzaak de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet in stand te houden?

Te lang hebben we gepoogd om al verbrandend en consumerend de weg naar welvaart te vinden. Dat model werkt niet meer. In Rio moeten we beginnen aan een nieuw model. Het wordt steeds duidelijker dat overheden, als we het slim aanpakken, hun economieën kunnen laten groeien, armoede kunnen verminderen en sociale vooruitgang kunnen boeken op een manier die de eindige hulpbronnen van de aarde wél respecteert.

Ik geloof dat deze verandering al niet meer terug te draaien is. Het bewijs is overal. Barbados, Cambodja, Indonesië, Zuid-Korea en Zuid-Afrika omarmen 'groene groei'- strategieën, en proberen efficiënter gebruik te maken van de natuurlijke hulpbronnen, banen te scheppen, en in te zetten op duurzame energie. Armenië, Azerbeidzjan, Egypte, Kenia, Jordanië, Maleisië, Mexico, Nepal, Senegal en Oekraïne passen al groene technologie' toe in industrie, landbouw en toerisme.

China belooft om 16 procent van zijn energiebehoefte te halen uit duurzame energie, en is van plan de komende jaren 450 miljard dollar te investeren in schone technologie en recycling van afval. In Brazilië werken al een half miljoen mensen in de recycling, onder wie veel armen. India betaalt burgers om bossen en water beter te beschermen.

Overal waar je kijkt, zijn overheden bezig nieuwe ideeën in de praktijk te brengen. Dat alles bij elkaar kan helpen om niet langer een vooruitzicht van grote milieuschade en sociale ongelijkheid te hebben, maar onderweg te zijn naar een tijdperk van inclusieve, evenwichtige groei.

Regeringen en staten staan niet alleen. In Rio zijn de leiders van 1000 internationale bedrijven aanwezig, die een gezamenlijke boodschap zullen afgeven: 'business as usual' werkt niet meer. Veel bedrijven sloten zich aan bij het VN-netwerk Global Compact. Nike probeert zo min mogelijk te vervuilen en helpt de Braziliaanse regenwouden te beschermen. Unilever heeft toegezegd in 2020 alleen nog maar duurzame grondstoffen te gebruiken. Microsoft heeft aangekondigd klimaatneutraal te worden. Het bedrijf ToughStuff in Mauritius bouwt betaalbare zonnecollectoren voor 33 miljoen mensen in Afrika.

Regeringsleiders, ondernemers en organisaties van burgers zullen in Rio een enorme hoeveelheid maatregelen afkondigen om duurzame energie voor iedereen op de wereld dichterbij te brengen.

Deze samenwerking is het model voor de toekomst.

Het principe is simpel, maar effectief. De VN brengen mensen bij elkaar aan tafel, zodat die samen aan de slag kunnen gaan. Dat is waar de top in Rio over gaat. Ja, de onderhandelingen zijn belangrijk. Maar ik zie Rio vooral ook als uitdrukking van een wereldwijde verandering. En als grote stap voorwaarts naar de toekomst die we wensen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden