De oldtimer caravan club

'Per ongeluk' in het bezit zijn van een oude kampeerwagen leidde tot een voortrekkersrol in een grote organisatie van liefhebbers van klassieke caravans. Tony (76) en Diny Beerling (69) en hun klassieke Fokker zijn een onmisbare spil van de Oldtimer Caravan Club.

Als je het echtpaar uit Almelo vol trots en liefde over 'de club' hoort praten, is het haast alsof ze het over een kind hebben. ,,Het is net één grote familie'', zegt Diny terwijl ze de doos met foto's van gezamenlijke uitstapjes en kampeerfestijnen tevoorschijn haalt.

Hoewel ze middenin een verhuizing zitten, komen de paperassen van bijna vijfhonderd leden tellenden Oldtimer Caravan Club (OCC) snel op tafel. Iedereen kan erbij. Het enige criterium: de caravan moet vijfentwintig jaar of ouder zijn.

De Beerlings zijn actief vanaf de oprichting in mei 1987. Tony Beerling zit zelfs al vanaf 1989 in het bestuur als vice-voorzitter en PR-man. ,,We waren in 1983 in Mallorca op vakantie geweest, omdat de kinderen anders niet meer met ons mee wilden'', vertelt Tony Beerling. Maar toen ze terug waren leek het ze nog leuk om in het naseizoen in Nederland te kamperen. Dus kochten ze een oud caravannetje. ,,Zo begon het kampeerleven en dat vonden we hartstikke leuk.''

Twee jaar later gingen ze bij de caravanclub. Regelmatig doen ze mee met een van de vele activiteiten die door clubleden wordt georganiseerd. Gezellig met zijn allen een weekend op een camping in Nederland. ,,En dan 's avonds met twintig man onder de luifel, gezellig.''

Voor mensen die niet bij de club horen lijkt het soms wat onbegrijpelijk. ,,Moet je zien hoe dicht die lui op elkaar staan, zeggen mensen van een ander veld soms als ze ons zien'', vertelt Tony Beerling. ,,Maar wij kennen elkaar allemaal hartstikke goed.'' Ze hebben zelfs een enorme clubpan waar ze voor 120 man in kunnen koken. Maar die wordt niet altijd gebruikt.

De sfeer blijft altijd goed, en er is geen gesnoef over wie de mooiste caravan heeft. ,,Ze krijgen allemaal een tien'', zegt Beerling. De OCC'ers geven elkaar zelfs tips over onderhoud en reparatie. En als ze er zelf niet uitkomen, dan is er nog de commissie O.O.R. (Onderhoud Onderdelen Restauratie) die gevestigd is in een grote schuur bij Wagenborgen (Groningen).

Tony Beerling hoeft daar echter nooit gebruik van te maken. Hij is zelf handig genoeg om hun eigen caravan te repareren. Hun kampeerwagen is nog een echte Duitse Fokker. Want hoewel de Oldtimer Caravan Club Nederlands is, mogen er wel mensen met een caravan van Duits, Engels of zelfs oud-Amerikaans makelij bij. ,,Om te zien is het eigenlijk niets bijzonders, maar hij is degelijk en comfortabel; daar hebben wij voor gekozen''.

Je moet niet denken dat de klassieke caravans oude troep zijn. Sterker nog, ze zijn juist kwalitatief van een hoog niveau. ,,Zo solide als vroeger worden caravans nu niet meer gemaakt'', is Tony Beerlings overtuiging. Volgens hem maakte Fokker zijn caravans zelfs zo goed dat ze daarop failliet zijn gegaan. Maar daar is niet iedereen meteen van overtuigd.

,,Als mensen die ouwe caravans zien, denken ze soms meteen dat er asociale mensen bijhoren'', zegt Diny Beerling. Zo ook een vriend van hen die ooit eens op een naburige camping zat en op een avond langskwam.

,,Waar Tony en Diny nu weer in verzeild zijn geraakt met allemaal van die ouwe caravans, dacht hij'', vertelt Diny Beerling. Maar toen hij onder de luifel zat moest hij toch inbinden. ,,Ik kon het niet laten om hem even subtiel te laten weten dat er een arts bij was en een hoofdcommissaris van de politie.''

De mensen die lid zijn van de OCC zijn niet onder één noemer te vangen. Het oudste lid is de negentig al gepasseerd, terwijl de jongste nog in zijn twintiger jaren zit. ,,Het is geen ouwe mensen club hoor'', verzekeren de Beerlings. Ze vertellen dat ze het heerlijk vinden om 's ochtends kinderen rond hun caravan te horen spelen.

En niet alleen de leeftijd is uiteenlopend, ook de sociale status. ,,Je hebt er mensen bij die ternauwernood een caravan kunnen betalen'', zegt Diny, ,,maar ook mensen die bij hun oldtimerauto een bijpassende caravan hebben gekocht''.

Maar hoe rijk de bezitters ook zijn, geen van de caravans bevat veel luxe. De OCC'ers vinden het vaak van de belang dat de authenticiteit van de caravan behouden blijft.

Tony en Diny Beerling zouden dan ook niet snel iets gaan verbouwen aan hun caravan. Maar ze hebben er wel een kleine toiletruimte ingezet. Beerling scheert zich altijd nat. ,,Ik vind het lekker om dat in de eigen caravan te kunnen doen'', zegt hij.

En een televisietje nemen ze ook mee. Voor de lange avonden met slecht weer. ,,Dan kun je tenminste nog even het journaal kijken'', zegt Diny Beerling haast verontschuldigend.

Op kijkdagen voor publiek worden de toegevoegde attributen echter keurig weggewerkt. Diny:,,De elektrische waterkoker zet ik dan even netjes achter een gordijntje''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden