De 'Oh Oh Cherso'-jongeren ontsporen

Barbie (Samantha), dinsdag op het verjaardagsfeest van Jokertje in Club Le Paris in Den Haag. Beeld
Barbie (Samantha), dinsdag op het verjaardagsfeest van Jokertje in Club Le Paris in Den Haag.

Er gaat geen week voorbij of de sterren van 'Oh Oh Tirol/Cherso' zijn landelijk nieuws. De Haagse jongeren die zich op kosten van tv-zender RTL uitleven in de Oostenrijkse sneeuw en aan de Spaanse costa, laten zich ook gelden als de camera's niet draaien. Dat hun wapenfeiten het nieuws halen, zegt natuurlijk ook veel over het niveau van de media. Maar hoe het ook zij: de jongeren die luisteren naar namen als Barbie, Tijgertje en Sterretje houden ons bezig.

Vorige week werd Tijgertje samen met haar moeder in de boeien geslagen omdat de twee kleding uit een winkel hadden geprobeerd te jatten. Omdat Tijgertje een nationale beroemdheid is, werd ze herkend en in de kraag gevat. Moeder, die zonder dochter anoniem door het leven gaat, blijkt al jaren een dievegge. Ze loopt steevast met een apparaat in haar tas waarmee ze de beveiligingslabels van kleding afhaalt.

Deze week was het Barbie die het Nederlandse publiek als bloem der natie voorhield hoe je een conflict oplost. Ze had ruzie met haar vriend en dook de gracht in. Uit wanhoop, woede of als statement? Het is ons onduidelijk. Maar wie 'Oh Oh Tirol' wel eens gezien heeft, beseft dat deze duik vanwege Barbie's verbale begaafdheid nog niet zo'n gekke oplossing is. Het waren de hulpdiensten die haar uit het water moesten vissen. Kostbaar belastinggeld, maar daar hoor je dan nooit een Henk of Ingrid over. Dat was ongetwijfeld anders geweest wanneer Barbie cello had gespeeld bij 'De Wereld Draait Door', maar dit terzijde.

Saillant is dat de programmadirectie van RTL de behoefte voelde zich over de streken van Barbie en haar collega's uit te spreken. Schaden hun fratsen de zender of niet? RTL vindt van niet en doet de zaken af als 'privé'. Dat kan, maar de zender heeft wel degelijk een verantwoordelijkheid in het tot cult verheffen van dit geteisem.

We zetten nog wat recente activiteiten van het stel op een rijtje: tijdens opnames van 'Oh Oh Tirol' verwondde Barbie haar skileraar door een verkeerd gevallen opmerking te beantwoorden met het smijten van een bierglas in zijn gezicht. Tijgertje werd op de gevoelige plaat gezet terwijl ze een zeker mannelijk lichaamsdeel in haar mond nam. Ook werd ze onlangs opgepakt omdat ze voor de zevende keer zonder rijbewijs achter het stuur was gekropen. En van Barbie lekten deze week naaktfoto's uit die 'RTL Boulevard' niet wilde tonen omdat ze te 'porno' waren.

'Stomvervelend', noemt televisiemaker Paul Römer het RTL-programma en haar hoofdpersonages. En Römer kan best wat aan: hij was bij Endemol medebedenker en producent van 'Big Brother' en 'De Gouden kooi'.

Römer liet weten weinig heil te zien in een derde seizoen van de serie, maar dat komt er wel. De programmadirectie zegt weliswaar lafjes dat RTL het overtreden van de wet niet goedkeurt, maar verbindt geen consequenties aan het gedrag van de door de zender gecultiveerde sterren. Met zulke voorbeelden moeten we misschien niet meer klagen over probleemjeugd die niet wil deugen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden