De oer-opa was een laatbloeier

Voor een paar generaties is hij het prototype van de aardige oer-opa van Sesamstraat: Lex Goudsmit. Voor de overigen is hij de oer-Tevje van 'If I were a rich man' in de musical 'Anatevka'. Gisteren overleed hij op 86-jarige leeftijd in een Amsterdams ziekenhuis. Hij was vorige week getroffen door een hersenbloeding.

Nog in oktober oogstte Goudsmit zijn laatste applaus toen hij in Amsterdam de Blijvend Applaus Prijs voor oude artiesten in ontvangst nam. Collega's waren er, Meneer Aart (Staartjes) en Tommie en Ieniemienie uit Sesamstraat. ,,Dit is zo een mooie middag waarop ik een stuk jonger ben geworden,'' zei hij ontroerd. Want hij was somber geworden. Sinds zijn vrouw tien jaar terug overleed zei hij vaak: ,,Ik vind er niks meer aan.'' Maar als hij dan door het verleden mocht struinen vond hij zichzelf weer terug.

Lex Goudsmit was eigenlijk een laatbloeier. Zijn grote succes in de musical 'Anatevka' kwam pas in 1965. Hij was toen 52 jaar oud. De kritieken waren schitterend. Hans van den Bergh in Het Parool had het over 'een onverbeterlijke keuze'. ,,Beschikkend over een warme en goedgeschoolde zangstem heeft Goudsmit deze rol prachtig van intonatie en gebaar tot in details levend en menselijk neergezet.''

Toen hij in '69 in Londen in 'Fiddler on the roof' de hoofdrol overnam en zich schaarde in de rij van Topol en Alfie Bass, schreef de Daily Express: ,,De meest begeerde rol op het Londense toneel werd gisteravond overgenomen door een Nederlander - en hij slaagde met vlag en wimpel.'' Goudsmit was ruim 1 100 keer Tevje.

De overigens in Brussel geboren Goudsmit was aanvankelijk diamantslijper bij zijn 'ome Barend' in Amsterdam. Maar hij begon al vroeg op te treden. Eerst met de 'Comedian Five', later met 'The Vocal Kings'. In de theaters van die tijd, aan het Rembrandtplein maar ook in het Lido in Parijs of het Savoy Hotel in Londen, bracht de groep vooral filmliedjes ten gehore, gezongen in de traditie van 'The Mills Brothers'. ,,We waren jongens van net in de twintig'', haalde Goudsmit bij de uitreiking van de Blijvend Applaus Prijs herinneringen op. ,,Drie van de andere vier zijn in de oorlog vermoord. Ik zeg dat, omdat ik nooit nalaat die jongens naar voren te halen, als ik zelf in het zonnetje word gezet.''

Na de oorlog en diverse baantjes later geraakte Goudsmit via optredens in operettes dan toch vast op het toneel. In 1955 trad hij toe tot De Blijspelers. Hij speelde daarna onder meer bij de Nederlandse Comedie, bij het Amsterdams Toneel, het Rotterdams Toneel en het Publiekstheater.

In 1955 kreeg hij tegelijk z'n eerste rolletjes op de televisie kreeg. Ook toen al dikwijls in jeugdseries, zoals: 'De avonturen van Liang Wang Tsjang Tsjeng', 'Flipje de tovenaarsleerling', 'Oebele', 'Ti Ta Tovenaar' en de laatste veertien jaar dus 'Sesamstraat'. Maar hij zat ook in Eli Assers 'Citroentje met suiker'.

In 'Sesamstraat' werd hij de nationale opa. ,,Pino leeft echt voor mij'', zei hij wel. In werkelijkheid werd Goudsmit twee jaar geleden pas opa. Tegen Hervormd Nederland vertelde hij onlangs: ,,Wat een feest om zo'n klein manneke om je heen te hebben. Het zijn prachtige momenten als we samen op de grond zitten om spelletjes te doen.''

Maar als hij alleen was, dacht hij vaak: ,,Ik vind er niks meer aan.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden