De oefening gaat gewoon verder, hoogspanningsmast of niet

De Koninklijke Marechaussee is een eerste onderzoek begonnen naar het ongeluk met een Apache-helikopter in de buurt van Culemborg. Beeld ANP

Het was een training om in donker laag te vliegen. En het ging mis. In hetzelfde gebied als tien jaar terug.

Een Defensiehelikopter op oefenvlucht vloog maandag tegen de draden van een hoogspanningsmast in Zoelmond. Hemelsbreed is dat vijftien kilometer van Hurwenen, waar tien jaar geleden precies zo'n gevechtshelikopter op oefenvlucht tegen een hoogspanningsmast vloog. 

Daar gaan we weer?

Maandag, iets na zeven uur 's avonds, ging het mis in de buurt van Culemborg. Als onderdeel van de oefening Decisive Thunder 2017 trainde daar een luchtmachtpiloot met de Apachehelikopter in laagvliegen in het donker.

De militair raakte de kabels die een hoogspanningsmast moeten behoeden voor blikseminslag. Zodra die kabels op de stroomdraden vielen, ontstond er kortsluiting en hadden 24.000 huishoudens geen elektriciteit meer. De bemanning – twee gekwalificeerde piloten, zegt de luchtmacht, de een meer ervaren dan de ander – zette de Apache in een weiland in het dorp Zoelmond aan de grond. 

Netbeheerder Liander heeft de kapotte bliksemdraden maandagavond weggehaald en de stroomtoevoer hersteld. Rond één uur ’s nachts kwam er weer elektriciteit uit alle stopcontacten.

De botsing van tien jaar geleden was heftiger. In december 2007 vloog een Apachehelikopter van Defensie een deel van een hoogspanningsmast en de stroomkabels kapot.

Wonderwel bleef de bemanning – ook toen een ervaren piloot en een collega die vlieguren moest maken – ongedeerd, maar de heli was zwaar beschadigd en 50.000 huishoudens zaten ruim twee dagen zonder stroom. En het vroor ’s nachts, in die decemberdagen. De rechter oordeelde drieënhalf jaar later dat beide piloten blaam trof; ze waren onvoorzichtig geweest. De senior kreeg honderd uur werkstraf, de junior 1000 euro boete.

Of er ook dit keer sprake is van schuld, moet blijken. De Koninklijke Marechaussee besloot vandaag tot een strafrechtelijk onderzoek en na eerste verkennende gesprekken met betrokkenen stelt ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid een officieel onderzoek in. Op de uitkomsten nemen ze geen voorschot. 

Hoe kan het een tweede keer gebeuren, in hetzelfde gebied?

‘Geen voorschot’ is ook het antwoord van de koninklijke luchtmacht. Maar, zegt een woordvoerder, mensen hoeven nu niet bang te worden; twee ongelukken in tien jaar tijd is geen trend, vindt hij. En dat het op dezelfde plek gebeurt is verklaarbaar: dat deel van midden-Nederland is een van de voornaamste oefengebieden van de luchtmacht in Nederland, aldus de woordvoerder. De luchtmacht breekt de oefening Decisive Thunder, die nog de hele week duurt, niet af. Doorlopend trainen is nodig om onze taak goed te kunnen uitvoeren, zegt hij. Al wordt er boven Zoelmond en omgeving even niet gevlogen.

De burgers daar lijken ook niet angstig. Dat wil zeggen, de gemeente Buren waar Zoelmond onder valt, kan de telefoontjes van bezorgde burgers op een hand tellen, zegt een woordvoerder. Vanwege het ongeluk is de provinciale weg afgesloten en het verkeer kiest een andere route. Daar bellen mensen over.

Wie gaat dat betalen?

Netbeheerder Liander kreeg wel veel mensen aan de lijn, maar die vragen vooral hoe dat zit met schadevergoedingen. Ze krijgen nog even geen antwoord.

Valt de stroom meer dan vier uur uit, dan geldt een compensatie van 35 euro ténzij er sprake is van ‘extreme situaties’. En Liander zoekt uit of dat hier geldt.

Lees ook: Stroomstoring Culemborg door ongeval helikopter verholpen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden