De ochtend van 7 oktober: Nobelprijs voor president Colombia, verwoestende Matthew, baangarantie agenten, VVD-verkiezingsprogramma

Beeld EPA

Goedemorgen,
In dit artikel praten we u bij over het belangrijkste nieuws van deze ochtend.

Nobelprijs voor president Colombia
Het Nobelprijscomité heeft de Vredesprijs van dit jaar toegekend aan de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Hij wint de prijs voor zijn inspanningen om tot het vredesverdrag te komen dat onlangs werd gesloten met de Farc, maar inmiddels nipt door de Colombianen is weggestemd. De rebellenbeweging zelf deelt niet mee in de prijs omdat Santos volgens het Nobelprijscomité de grote drijvende kracht was achter het jarenlange vredesproces.

Verwoestingen Matthew
In het Caribisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten trekt orkaan Matthew een spoor van verwoesting. Op Haïti zijn daardoor al zeker 330 doden gevallen, en voor meer wordt gevreesd. Het Rode Kruis is 'extreem bezorgd' te zijn over de noodsituatie en is een hulpactie gestart. Volgens de hulporganisatie hebben zeker 50.000 Haïtianen dringend hulp nodig.

Beeld AFP

Baangarantie voor agenten 'Henriquez'
De vijf agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez hebben van toenmalig korpschef Gerard Bouman de garantie gekregen dat ze niet zouden worden ontslagen. De politie heeft deze toezegging van Bouwman bevestigd. De huidige korpschef leek vanochtend niet van plan te zijn dit terug te draaien, en laat weten de belofte 'als een gegeven' te beschouwen. Het interne onderzoek dat vanochtend ook naar buiten kwam, heeft aangetoond dat vier van de vijf agenten 'ernstig plichtsverzuim' te verwijten valt, en een agent 'plichtsverzuim'.

VVD-program
Regeringspartij VVD heeft vanochtend haar verkiezingsprogramma gepresenteerd, Zeker Nederland geheten. Plaats van handeling was het Centraal Station in Den Haag. Daar zei premier Rutte dat de VVD onder andere vaste contracten aantrekkelijker wil maken, meer wijkagenten wil inzetten en veel extra geld voor defensie zal uittrekken. In het algemeen wil Rutte de Nederlanders meer zekerheid bieden, na jaren van onrust en onzekerheid door de financiële crisis.

Scheikunde
Dingeman buigt zich over de Nederlandse winnaar van de Nobelprijs voor Scheikunde, en vooral over diens opmerkelijke vinding.

Beeld Pieter Geenen

Wat gebeurt er verder vandaag?

Duitsland eist dat Rusland en Syrië onmiddellijk moeten stoppen het bombarderen van Syrische burgers. Duitsland vindt dat sancties tegen Rusland moeten worden ingesteld als dat land de 'barbaarse bombardementen' niet staakt.

En er komt een nieuw onderzoek naar de rubberkorrels op kunstgrasvelden, en vooral of die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal het onderzoek uitvoeren. Veel ouders van sportende kinderen zijn ongerust over berichten dat de korrels mogelijk kankerverwekkende stoffen bevatten.

De Trouw-redactie wenst u een fijne dag! Volg ons op @trouw voor de laatste updates.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden