De ochtend in vogelvucht: Juncker speecht, nieuwe Uefa-baas, groei staatlozen

Juncker strikt zijn stropdas voor hij aan zijn toespraak begint. Beeld AP

Trouw praat u bij in een ochtendoverzicht.

Het nieuws vanmorgen
Jean-Claude Juncker heeft een droom. Wat als er gratis wifi is in alle Europese steden? En er in Brussel een militair hoofdkwartier verrijst? Meer, meer, meer Europa: dat was de boodschap van de voorzitter van de Europese Commissie tijdens zijn jaarlijkse toespraak vanmorgen. Maar is zijn houding wel houdbaar als de lidstaten hem keer op keer terugfluiten?

Nieuwe Uefa-baas
Wie brengt er licht in de duistere voetbalbondenwereld, waar de corruptie groot is? Aleksander Ceferin is vandaag benoemd tot de nieuwe baas van de Uefa, de Europese voetbalbond. Hij won van Amsterdammer Michael van Praag, die maar 13 nationale bonden achter zich kreeg. Om Ceferin hing vooraf een zweem van corruptie.

Ik besta niet
Kamal Kojadin was 65 jaar de man die niet bestond: hij had geen nationaliteit. Gerard van Leeuwen kwam hem tegen, en schreef zijn bijzondere verhaal op. "Volgens Kamal heeft zijn leven door mijn boek toch nog zin gehad."

Het aantal staatlozen is de afgelopen jaren in Nederland meer dan verdubbeld. Mensen zonder nationaliteit vallen tussen wal en schip, ze kunnen nauwelijks meer meedoen: ze mogen niet werken, hebben geen recht op een uitkering en kunnen geen huis kopen of huren.

Donorfeest of donordrama
Het is de dag na het donordebat. Gisteren stemde de Tweede Kamer met een nipte meerderheid voor actieve donorregistratie. Iedereen is automatisch donor, behalve als je daar zelf een stokje voor steekt. Moeten we juichen, zoals initiatiefnemer D66, of treuren omdat dit plan onze zelfbeschikking aantast?

Tweede kans voor Stapel
Verdient Diederik Stapel, de gevallen hoogleraar die onderzoeksgegevens vervalste, een tweede kans? De Bredase hogeschool NHTV gaf hem een baan, maar trok dat voorstel in. Stapel had het al gevierd met zijn kinderen. Hogeschoolbestuurder Hein van Oorschot reageert: "Het was duidelijk dat de samenwerking geen kans had."

Barbecue met kerst
Geen zin in een nieuwsdiscussie? Dan is het vandaag beduidend minder afgezaagd dan normaal om over het weer te beginnen. Want nu weerrecords worden verpletterd, dringt de klimaatverandering ons dagelijks leven binnen. Wen er maar aan, zeggen klimatologen, in de toekomst barbecueën we met Kerst.

Verder vandaag...
Ook zo lang stilgestaan gestaan vanmorgen? Vandaag maakt het CBS bekend welke groep mensen het meest in de file staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden