De NVWA ligt weer onder een vergrootglas na een ICT-misser die tientallen miljoenen kostte

Minister Carola Schouten van landbouw, natuur en voedselkwaliteit Beeld ANP

De overheid stopt met een ICT-project bij de NVWA, dat tientallen miljoenen kostte. De keuringsdienst ligt weer onder een vergrootglas.

Opnieuw blundert de Rijksoverheid met het invoeren van een ICT-systeem. En opnieuw gaat het fout bij de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA). De dienst heeft zulke uiteenlopende taken, dat een overkoepelend ICT-programma een brug te ver is.

Minister Carola Schouten van landbouw besloot daarom maandag de invoering van het systeem, Inspect, stop te zetten. De doelen en de geplande deadline in 2020 worden volgens de minister niet ­gehaald. Bovendien lopen de kosten uit de hand: oorspronkelijk zou Inspect 36 miljoen euro kosten. Dat werd opgehoogd naar 95 miljoen euro, waarvan inmiddels 65 miljoen is uitgegeven. Nu blijkt dat het ICT-systeem nóg tientallen miljoenen extra zou gaan kosten. Volgens Schouten moet de NVWA nu met de huidige systemen ­“effectief, efficiënt en gelijkmatig” inspecteren.

De overheid had hoge verwachtingen van Inspect. Het ICT-systeem moest toegankelijk worden voor alle medewerkers van de NVWA. Zowel de inspecteurs in restaurants, de controleurs van de tabaksverkoop en die voor dierenwelzijn moesten hun bevindingen erin kwijt kunnen.

Afgelopen jaar werd al duidelijk dat de invoering uiterst moeizaam verliep. Daarom vroeg de Kamer om een onderzoek door ICT-bureau BIT. Dat bureau adviseerde Schouten om de installatie van Inspect stop te zetten. Al eerder waarschuwde BIT minister Henk Kamp van economische zaken voor de risico’s. Die besloot het programma toch voort te zetten.

Volgende week staat een debat gepland over de NVWA. CDA-Kamerlid Jaco Geurts wil daarnaast technische uitleg door BIT. Hij wil ook weten waarom Kamp destijds besloot door te zetten.

Fusie

Ook de rol van de inspectie-­autoriteit zelf komt ter sprake. De NVWA ontstond in 2012 uit een ­fusie van de Keuringsdienst van Waren, de Algemene­ Inspectiedienst en de Plantenziektenkundige Dienst. De afgelopen jaren lag de dienst geregeld onder vuur.

De NVWA zou niet transparant ­genoeg zou zijn en met onderbezetting kampen. Bovendien was er kritiek op de handelswijze tijdens de fipronil-affaire.

De Tweede Kamer wil weten of de fusie niet tot een te groot en log instituut geleid heeft. SP-Kamerlid Frank Futselaar: “Sigarettenverkoop heeft niets met de inspectie van stallen te maken. De NVWA heeft een moeizame opdracht ­gekregen.” GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet: “Bij de fusie is er ­direct bezuinigd, met de ­gedachte dat dit leidt tot meer efficiëntie. Het omgekeerde blijkt het geval.”

Opsplitsen

Het gaat de Kamerleden te ver om de NVWA weer op te splitsen. SP’er Futselaar lijkt dat weliswaar ‘theoretisch’ het ­beste, “maar ik denk dat het laatste wat de NVWA nu nodig heeft een nieuwe reorganisatie is.” Datzelfde vindt Tjeerd de Groot (D66): “Ik ben huiverig om gelijk te zeggen: we moeten het mes erin zetten. Maar het is goed dat de vraag op ­tafel ligt.”

Inspect is het zoveelste geflopte ICT-project van de overheid, na ­onder meer politiecommunicatiesysteem C2000, de ov-chipkaart en een project bij het UWV. Een commissie onder leiding van VVD-Kamerlid Ton Elias oordeelde in 2014 snoeihard over ICT bij de overheid. Al die verschillende projecten waren volgens de commissie een warboel die jaarlijks 1 tot 5 miljard kost. Als reactie op die ­bevindingen werd onder meer het onderzoeksbureau BIT opgericht.

Lees ook: 

Aan sommige taken besteedt de Voedsel- en Warenautoriteit nét iets minder aandacht

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft zoveel op haar bordje, dat ze niet al haar taken met evenveel aandacht kan vervullen. Ze maakt keuzes. Dierenwelzijn is belangrijker dan gebleekte tanden.

Niemand weet wat ICT bij de overheid kost

De rijksoverheid leert niet van mislukkingen bij ICT-projecten. Die zorgwekkende conclusie trekt de commissie-Elias.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden