filmrecensie

De nutteloze schoonheid van Christo: bedreigd door storm, regen en massatoerisme

Drijvende elementen onder saffraangeel doek op het Noord-Italiaanse Iseomeer. Beeld RV
Drijvende elementen onder saffraangeel doek op het Noord-Italiaanse Iseomeer.Beeld RV

Christo: Walking on Water
Regie: Andrey Paounov
★★★★☆

Begin jaren zeventig had hij het plan al: op een mooie plek drijvende steigers bouwen, waardoor je ‘op het water kunt lopen’. Wel de steigers mooi inpakken natuurlijk. Dat is immers het visitekaartje van kunstenaar Christo (1935, sinds 1973 Amerikaans staatsburger), die samen met zijn vrouw Jeanne-Claude naam maakte met grootse inpak-kunst: de Parijse Pont-Neuf en de Berlijnse Reichstag bijvoorbeeld lieten zij tijdelijk verdwijnen achter kleurrijk doek. Toch duurde het tot 2016 voordat Christo – zijn echtgenote was inmiddels overleden – het project eindelijk kon uitvoeren op het Noord-Italiaanse Iseomeer.

Documentairemaker Andrey Paounov, net als de kunstenaar van geboorte Bulgaars, volgt Christo met een losjes observerende camera tijdens de voorbereidingen van het miljoenenproject, dat slechts gedurende enkele zomerse weken voor publiek zichtbaar en toegankelijk zal zijn.

De film levert een heerlijk inkijkje in de ambities van een kunstenaar die naar eigen zeggen niets anders wil dan nutteloze schoonheid creëren, én in de logistieke toestanden die het plaatsen van 220.000 drijvende elementen onder saffraangeel doek tussen vasteland en eilandje behelzen.

Christo worstelt met digitale technologie. Storm en regen maken het werken lastig. Maar de echte problemen ontstaan pas nadat de internationale kunst-jetset Christo bij de feestelijke opening uitbundig heeft geknuffeld: de kunstenaar had geen rekening gehouden met hedendaags massatoerisme. En de lokale autoriteiten ook niet.

De stress achter de schermen waarvan Paounov getuige is, resulteert in een reeks geestige scènes waarin trotse, koppige mensen keer op keer botsen. Niet alleen Christo weet precies wat hij wil, ook zijn rechterhand en neef Vladimir Yavachev – stevige bouw, openhangend overhemd – is niet bang voor ruzie.

De filmmaker had best iets meer mogen laten zien van het gesteggel tussen kamp-Christo en de Italiaanse autoriteiten die zich dreigen te verslikken in hun prestigeproject. Daar staat veel moois tegenover. Nachtelijke beelden van bezoekers in goudkleurige isolatiedekens, blikken vanuit de lucht van gele kunst tegen donkerblauw water: Paounov weet, met begeleiding van minimalistische muziek van onder meer Steve Reich, mooi de lyriek van Christo’s werk te vangen.

Filmrecensies

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden