De NS-wandeling gaat internationaal

Wandelen van station naar station is in Nederland een beproefd recept. Sinds kort biedt NS International ook zulke wandelingen aan in Duitsland, België en Frankrijk. Leuk idee, al is er nog werk aan de winkel.

FLIP VAN DOORN

Een hoog op een rots gelegen kasteel, een kuurpark met thermische baden, een wandelroute die door lapjes oerbos en langs klaterende beekjes voert: het klinkt allemaal heel ver weg. Toch ligt Bad Bentheim hemelsbreed nauwelijks vijf kilometer van de Nederlandse grens. Huizen en boerderijen doen aan Twente denken, aan een gevel wappert naast de Duitse vlag ook het rood-wit-blauw, informatieborden bedienen Nederlandse toeristen in hun eigen taal. En er is nog een prettig houvast: bij het station van Bad Bentheim begint een wandelroute naar Nederlands model.

In 1994 zagen de eerste NS-wandelingen het licht en sindsdien zijn ze onverminderd populair. Een beproefd recept: de route kan kort of lang zijn, eenvoudig of wat zwaarder, eendaags of tweedaags, door een stad of door de natuur voeren, maar altijd is een station het vertrek- en het eindpunt. Afgelopen jaar heeft NS International dat concept naar het buitenland geëxporteerd. Op meer dan vijftien stations in Duitsland, België en Frankrijk beginnen gratis wandelingen met een Nederlandstalige routebeschrijving en dat aantal neemt toe.

Onze verwachtingen zijn hooggespannen als we in Bad Bentheim uit de internationale trein stappen. Samen hebben mijn lief en ik al heel wat Nederlandse stations wandelend aaneengeregen. De gedachte dat we dat nu ook over de grens kunnen doen opent een wereld aan nieuwe wandelmogelijkheden. Een paar stappen bij het station vandaan blijkt echter dat er ook verschillen zijn. Waar bij een Nederlandse NS-wandeling de bondige routebeschrijving wordt afgewisseld met blokjes toeristische informatie, kiest NS International voor een doorlopende tekst. Dat levert zoekwerk op en is soms ronduit verwarrend. Nog voor we de Burg Bentheim bereiken staan we aan de verkeerde kant van de weg te puzzelen. Gelukkig is er ook een routekaartje. De lus door het kasteelpark en de klim langs de machtige muren van Bentheimer zandsteen maken alles goed. Het oude stadshart is even klein als gezellig en we kunnen kilometers ver kijken. Door akkerlanden daalt de route vervolgens af naar een uitgestrekt bosgebied, het Bentheimer Wald.

De rechte lijnen op het routekaartje blijken prachtige boslanen. Het Bentheimer Wald is op sommige plekken nagenoeg ongerept. Werd in Nederland het laatste oerbos in 1871 gekapt, hier komen nog oerbosrestanten voor. De ondergroei is weelderig, de bomenpopulatie gevarieerd. We grinniken hardop om de betuttelende passages in de routebeschrijving - 'mondje toe en oogjes open' - en zien desondanks twee reeën die opschrikken en vlak voor ons wegschieten, over het pad en het bos in.

Stroompjes monden uit in de Rammelbeek, die dwars door het woud loopt en die straks tussen Nordhorn en Denekamp heel even voor grensrivier mag spelen. Een pauze houden we halverwege, in de koffiekamer van het roemruchte kuuroord dat hooggeplaatste bezoekers naar Bentheim lokte. Niemand kijkt daar vreemd op van een paar wandelaars die even de benen komen strekken. De wandeling eindigt in stijl. Het voormalige station is omgebouwd tot hotel-restaurant. De Bentheimer Hof ademt de sfeer van stoomlocomotieven, kruiers en statige wachtkamers. De internationale treinen gaan achter de ramen van het restaurant voorbij, op weg naar bestemmingen die dieper in Duitsland liggen.

Ook in Keulen verslikken we ons een aantal keer in de wollige en daardoor bij vlagen onduidelijke routebeschrijving. De wandelingen van NS International staan duidelijk in de kinderschoenen en er zitten nog wat schoonheidsfoutjes in. Soms verbazen we ons over de keuzes van de routemaker. Zo presteert hij het om de route in het zicht van de Eigelsteinpoort af te laten buigen, met tussen haakjes slechts de opmerking dat we er wel een kijkje kunnen nemen. Bijna hadden we daardoor het gezellige pleintje overgeslagen aan de voet van de enige stadspoort van Keulen, een van de weinige overgebleven middeleeuwse gebouwen in de stad. Hier missen we echt de tips met horeca-adressen en een korte uitleg over de bezienswaardigheden die de Nederlandse NS-wandelingen kenmerken.

Dat neemt niet weg dat NS International een boeiend pad is ingeslagen. Een dagje uit over de grens in combinatie met een mooie wandeling biedt een waaier aan mogelijkheden. In Düsseldorf, Koblenz en Hannover, in Antwerpen, Brussel en Brugge, in Parijs, Lille en zelfs Avignon geven de gratis wandelroutes een extra dimensie aan een treinreis. En net als bij de Nederlandse NS-wandelingen is het grote voordeel dat je even helemaal weg bent. Het uitje begint zodra je in de trein stapt en na een ontspannende reis is weinig zo heerlijk als een wandeling.

undefined

Gratis te downloaden

De wandelroutes van NS-International zijn gratis te downloaden via de website. Het aanbod varieert van shoptochten en stadswandelingen tot een vijfdaagse route vanuit Koblenz via de bewegwijzerde route Rheinsteig. Meer informatie over bestemmingen, wandelroutes en tickets is te vinden op: www.nsinternational.nl/wandelen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden