tv-column

De NOS vergat net die ene vraag te stellen aan Chemelot-directeur Robert Claasen

Chemelot-baas Robert Claasen Beeld Trouw
Chemelot-baas Robert ClaasenBeeld Trouw

Uit een week zo bomvol actualiteit, bleef een curieus moment uit het NOS-journaal hangen. Niet zo zeer om wat er wél in gebeurde, als vanwege een vraag die niet werd gesteld.

Het ging woensdag in het achtuurjournaal over het Limburgse industrieterrein Chemelot, dat een paar grote chemische bedrijven telt. Naar blijkt - waarom precies nu werd niet duidelijk - stoten deze bedrijven al tientallen jaren grote hoeveelheden lachgas uit. Grappig? Nee, lachgas blijkt qua broeikaseffect 265 keer krachtiger dan CO2.

Dus daar stond Chemelot-directeur Robert Claasen bij NOS-verslaggever Rob Koster, om uit te leggen wat en hoe. Zagen we schaamrood op de wangen? Neen. Claasen legde simpelweg uit dat de wet hem geen strobreed in de weg legt. En ook dat er geen subsidie is voor reductiemaatregelen. Dus. Nou, kom er maar in Rob Koster, dacht ik. Vraag aan die Claasen hoe het zit met zijn ideeën over verantwoord ondernemen. ‘Een beter milieu begint bij jezelf’, kent u die uitdrukking?

Wederom neen. Koster vroeg nergens naar en trok een sneue conclusie: er is geen financiële stimulans, dus is het maar de vraag of er binnenkort iets zal veranderen bij Chemelot. Een van de meest wezenloze interviewtjes ooit. Maar blijkbaar goed genoeg voor ons landje, waar vrijwel alles begint en eindigt met geld.

Groningen

Neem diezelfde dag ‘EenVandaag’. Eerst zagen we een in- en intriest stemmend item over de nieuwe aardbeving in Groningen. Waar 2019 volgens minister Wiebes het jaar van de bouwvakkersbusjes zou worden, zien we nog steeds louter gestreste landgenoten in scheve huizen, met in de verste verte geen steun in zicht. Gedupeerden denken slachtoffer te zijn van een pappen-en-nathoudensysteem waarin de overheid redeneert: als de bevingen in de loop van de tijd minder worden, scheelt dat budget voor de versterkingsoperatie. Is dat zo? Er is in ieder geval weinig bewijs dat de overheid zegt: ‘Aan de slag nu, het mag wat kosten.’

Een opwekkender item in dezelfde EenVandaag over Pieter Lakeman. Deze financieel onderzoeker - a.k.a. de terriër - pikt niet dat de Nederlandse belastingdienst de ING Groep 775 miljoen euro liet betalen voor witwaspraktijken maar geen strafzaken startte tegen de leiders. Lakeman wil dat bestuursvoorzitter Ralph Hamers wel wordt vervolgd. Ik ben het zo met hem eens. Dat we toch moesten lezen dat het malafide gedrag van de ING zelfs de Italianen te gortig was. En Hamers zichzelf hoe dan ook best een salarisverhoging waard vond.

Mijn huishouden heeft alles bij de ING en ik dacht eerst: ik moet weg bij die bank, Maar waarom zou ik degene zijn die ophoepelde? Mijn privérekening heb ik al vanaf mijn zestiende, toen het nog gezellig de Postgiro heette en ik een mooi zescijferig rekeningnummer kreeg. Ik ben er aan gehecht. Meer dan aan Hamers.

Enfin. Gelukkig werken sommige ethisch-financiële systemen in ons land wel heel goed, lees ik net in de Terugblik 2018 van de publieke omroep. Een paar oergezellige publieke programma’s die nét niet aan de Normen van het Rijksamusement voldoen - zoals ‘The Graham Norton Show’ en ‘Smaakt naar meer’, het napraatprogramma van ‘Heel Holland Bakt’ - worden geschrapt. Daar zijn we dan weer heel correct in! - wordt vervolgd.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Meer columns leest u in het dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden