null Beeld Trouw
Beeld Trouw

ColumnHenk Hoijtink

De NOS helpt een gevoelige kwestie de wereld uit, of juist niet

Ajacied Hakim Ziyech werd na Sparta-Ajax geïnterviewd. NOS-verslaggever Jeroen Grueter legde hem iets voor. Bondscoach Ronald Koeman had, zei hij, in het praatprogramma ‘Studio Voetbal’ de suggestie gewekt dat spelers voor Marokko kiezen omdat ze een premie krijgen.

Ziyech vervormde zijn gezicht – zie het terug op het internet. Hij gaf het fronsen van wenkbrauwen een nieuwe dimensie: het ene oog toegeknepen, het andere des te wijder open. Het gezicht lag scheef, van onbegrip, van verbazing ongetwijfeld ook.

Ziyech antwoordde nog niet. Grueter herhaalde de suggestie omzichtig. “Ik weet dat mensen tegenwoordig de gekste dingen verzinnen”, zei Ziyech toen. “Dit is ook weer zoiets geks.”

Het joch is 17

Had Koeman dat echt gezegd? Ik keek ‘Studio Voetbal’ voor de zekerheid terug. Het ging over het PSV-talent Mohamed Ihattaren, een jongen van 17 jaar, de volgende die voor Nederland of voor Marokko kan kiezen. Hij wil nog niet kiezen – het joch is 17.

Laat die jongen, laat anderen, kiezen wanneer het ze uitkomt. Laat hem dan doen wat zijn gevoel hem ingeeft. Of, dat kan natuurlijk ook, zijn verstand. Of, kan ook nog, beide.

Dat doet de KNVB min of meer. Er is al wel gesproken, zelfs door de bondscoach, met deze jongen. Sterker, hem is gezegd dat ze een toekomstig Nederlands elftalspeler in hem zien. Maar de speler en zijn familie bepalen het, zegt Koeman, daar kunnen wij verder niets aan doen.

Zo is het, lijkt mij.

“Maar als Marokko 100.000 euro betaalt…”, zegt Koeman dan, de armen gespreid, een beetje schokschouderend, het gezicht uitgestreken, als vernis in deze context van dunne ironie.

Dat zal toch niet, vraagt de tafel. “Dat weet ik niet”, zegt Koeman tot twee keer toe.

Zo zeg je dat in de kroeg

Nee, niet het handigst. Zo zeg je dat in de kroeg, in de voetbalkantine. Maar hoe lang kennen we Koeman nu al om dit op zijn merites te kunnen beoordelen?

Koeman was nog gevraagd wat het maximale is wat je kunt doen – alsof hij niet duidelijk genoeg was geweest. “Wat wij doen”, zei Koeman. Lijkt me ook.

Op de persconferentie van Oranje werd hij ernaar gevraagd. Koeman corrigeerde, voor wie dat echt niet had begrepen: hij had bedoeld dat ze in sommige landen meer uit de kast halen, dat de druk op een speler mede daardoor groter kan zijn. Lijkt me waar.

Het is een gevoelig onderwerp, voor betrokkenen moeilijk genoeg. Dan is dit de wereld uit, concludeerde verslaggever Grueter na de ontkenning van Ziyech. Dat denk ik niet – kijk naar de blik van Ziyech. Wie dit als een formeel, ambtelijk hoor- en wederhoor voorlegt aan iemand wiens keuze indertijd beladen was, of werd bevonden, moet niet raar opkijken als het onbegrip en de verbazing in de Marokkaanse gemeenschap toenemen, de achterdocht ook: wat zoeken ze, wat willen ze, als verslaggevers hiermee op pad gaan?

Uit de bocht

Elk woord moet tegenwoordig uitgeplozen, overal moet een reactie op gezocht. Bij het overmatige klein bier in de voetbalwereld doet het er niet toe, maar op zo’n onderwerp vlieg je dan op zoek naar zogenaamd nieuws zo uit de bocht. (En o ja, áls ze 100.000 euro zouden betalen, wat ook ik niet denk, wat dan nog?)

De Telegraaf, gisteren: ‘Ihattaren moet voor Nederland kiezen’.

Ik gun Mohamed Ihattaren sportief het voor hem beste –

Hakim Ziyech trouwens ook. Maar meer gun ik hem journalisten die op gepaste afstand weten te blijven, die eens iets kunnen laten liggen. Die zou ik hem graag geven, de jongen die drie jaar jonger is dan mijn jongste kind.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden