De Noordzee toont ieder uur weer een ander gezicht

Resultaat van jaar durend fotoproject te zien in Panorama Mesdag

Kunstenaar Bruno van den Elshout (Den Haag, 1979) maakte in 2012 een jaar lang iedere dag, ieder uur een foto van de Noordzee vanaf het dak van het NH Atlantic Hotel in Den Haag. "De diversiteit die ik in beeld wilde brengen volstond niet met één foto per dag".

Het pioniersproject was een risicovolle investering. Van den Elshout had geen financieel vangnet, geen toezeggingen voor tentoonstellingen. "Het was een sprong in het diepe." Maar het tij keerde vlot nadat hij de foto's had gepresenteerd. Panorama Mesdag toont zijn werk, er is media-aandacht en het fotoboek wordt vaak besteld. Een vergelijking met die andere Haagse pionier en Noordzeeliefhebber, schilder H.W. Mesdag, is al meermaals gemaakt.

Van den Elshouts horizonportretten hebben het formaat van flinke tafelbladen. Tijden en data staan erbij vermeld. Overal heeft de Noordzee een andere kleur. Soms zie je 'm amper, in het holst van de nacht. Soms lijkt de tint van de lucht te versmelten met die van het zeewater, dan is de horizonlijn bijna zoek. Hier en daar drijft er iets tussen de golven. "Het is een uitnodiging om anders, bewuster naar de zee te kijken", zegt de kunstenaar.

Hij stond op een avond in 2011 bij de Haagse kustlijn met zijn vriendin en zoontje van twee jaar oud, toen het kind in de verte een vliegtuig dacht te zien, terwijl het in werkelijkheid een containerschip was. "Op dat moment had ik onderwerp en invalshoek. Je kunt eindeloos naar de Noordzeehorizon staren, en steeds weer nieuwe dingen zien. Vandaar 'New Horizons'."

Van den Elshout bouwde met technisch fotograaf Roelof de Vries een ingewikkelde camera-installatie, bestand tegen alle weersomstandigheden, die automatisch elk uur fotografeert, en zette die op het dak van het NH Atlantic. Het resultaat is vanaf vandaag tot 1 maart 2015 te zien op de expositie 'New Horizons' in Panorama Mesdag in Den Haag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden