'De Noordoostpolder hoort nergens bij'

Polderbewoners mogen meebeslissen over de provincie waarbij ze straks worden ingedeeld

Waar past de Noordoostpolder bestuurlijk het beste bij? Bij het noorden, oosten, westen of toch de eigen provincie? Vier generaties Kamerleden en ministers worstelden al met die vraag. Nu is minister Plasterk (PvdA) van binnenlandse zaken de klos. Het regeerakkoord eist afzonderlijke besluitvorming over deze polder (anno 1942). Die gaat namelijk niet vanzelfsprekend met de rest van Flevoland over naar een noordelijke Randstadprovincie. De gemeente peilt nu de mening van de polderbewoners.

"Deze discussie voeren inwoners al jaren aan borreltafels en bij de koffie", zegt burgemeester Aucke van der Werff. "Steeds weer verdwenen de kabinetsvoorstellen schielijk. Maar nu ligt er een voorstel waarover de gemeente kan discussiëren." Via een internetpeiling en bijeenkomsten in Emmeloord en de tien dorpen vraagt de gemeente de burgers momenteel: welke kant wilt u op? Op basis daarvan kiest de gemeente. Plasterk komt eind maart op bezoek. Hij trekt daarvoor twee dagen uit.

In Ens reageren de inwoners lauw op de provincieplannen. Aan Flevoland zijn ze inmiddels gewend. In 'Het Wapen van Ens' gaven veertig dorpelingen woensdagavond hun mening. "Welk landsdeel het ook wordt, we blijven daarin een uithoek", sombert een oudere man. Maar op één stem na verklaart Ens de Randstad taboe. Flevoland zelf is ook niet alles. Poldermetropool Almere is te dominant. Veel andere Flevolanders komen er zelden. Ens ligt boven Kampen aan de Rijksweg 50 Emmeloord-Eindhoven.

Ens stemt liever niet over een voorkeur. Maar als Gelderland uit het landsdeel-Oost verdwijnt, blijkt Overijssel favoriet. Met tegenzin. De polderbewoners kennen hun klassiekers. De Noordoostpolder en Urk (ex-Noord-Holland) hoorden van 1962 tot 1986 bij Overijssel. Die tijdelijkheid was een Haags compromis. Daarmee werd een slepend debat over een twaalfde provincie in de ijskast gezet. In Ens mopperen ouderen nog op het Overijssel van toen: "We hebben niks met Twente."

Ensenaar Johan Fuite (37) herinnert zich de oprichting van Flevoland in 1986 levendig. "We gingen als schoolkinderen naar 't Voorhuys in Emmeloord en zongen samen het Flevolands volkslied." Fuite is actief voor dorpsbelangen. Zijn voorvaderen komen uit Overijssel en Noord-Holland. De provincie Flevoland ervaart hij als prettig dichtbij. Opheffing zou 15 miljoen euro besparen. Weinig vergeleken met andere, grotere rijksbezuinigingen, vindt hij. "Dit provinciedebat gaat nergens over."

De Noordoostpolder (46.316 inwoners) is cultureel, economisch en sociaal vrijwel gericht op zichzelf, liet de gemeente uitzoeken. Voor funshoppen, recreëren, werken en schoolgang blijven de inwoners massaal binnen de dijken. De gemeente meet dan ook 48.000 hectaren. De overige hectares van de fysieke Noordoostpolder staan vol groeiwijken van de kinderrijke buurgemeente Urk. Daarmee is de relatie periodiek stroef. Urk lonkt naar Noord-Holland.

In Ens rijst de vraag waarom eerst provincies heringedeeld worden en niet eerst gemeenten. Rutte-II wil toch 100.000-plusgemeenten creëren? Zal de Noordoostpolder niet ooit moeten fuseren met de buren Urk en Steenwijkerland? IJverig wordt alles genoteerd: voer voor bestuurders. Van der Werff ervaart het Randstadgevoel inmiddels al. De Noordoostpolder deelt sinds januari de politieregio met Utrecht. "Dat bevalt niet goed", vertelt hij. "De contacten met de politie zijn minder geworden; de afstanden zijn groter."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden