De Noord-Hollandse muurplanten floreren

Met de Noord-Hollandse muurflora gaat het zo slecht nog niet, blijkt uit onderzoek, al blijven muurplanten een kwetsbare groep en groeien bijzondere soorten maar op een paar plaatsen.

Vrijwilligers van plantenwerkgroepen in Noord-Holland zochten het afgelopen jaar in 22 steden in hun provincie de bakstenen en basalten muren van sluizen, grachten, kaden en gemalen af, op zoek naar beschermde muurplanten. Ze vergeleken hun bevindingen met gegevens uit 1990 en waarnemingen van stichting Floron, die zich inzet voor onderzoek naar en bescherming van de Nederlandse wilde flora.

De resultaten zijn positief. Zowel het aantal groeiplaatsen als het aantal getelde exemplaren per soort zijn voor vrijwel alle soorten muurflora toegenomen. Wat vooral opvalt in vergelijking met 1990 is dat tongvaren het meest verspreid voorkomt in Noord-Holland en dat steenbreekvaren het grootste bolwerk heeft in Amsterdam met meer dan 5500 exemplaren.

Vooral Amsterdam en Haarlem scoren goed met het aantal beschermde muurplanten en de mate waarin ze voorkomen. Behalve steenbreekvaren zijn er nog zeven beschermde muurplanten in de provincie aangetroffen: blaasvaren, gele helmbloem, groensteel, klein glaskruid, schubvaren, tongvaren en zwartsteel. De planten zijn op 959 plaatsen geteld. De enige vindplaats van rechte driehoeksvaren in de provincie is verdwenen en het aantal groeiplaatsen van schubvaren liep terug van twee naar één.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden