De nieuwste trend: huizen ruilen en uitlenen, vaak gratis en voor niets

'Natuurlijk hoop je wel dat ze je huis weer netjes achterlaten'

ANJEL PUNTE

Een weekendje bij een vriend logeren en je eigen huis verhuren. Dat is makkelijk en goed geld verdienen. Fernando McDougal uit Amsterdam heeft het nu een paar keer gedaan via Airbnb, een website waar verhuurders en huurders van over de hele wereld elkaar vinden. Begin dit jaar lag het aantal op internet aangeboden Amsterdamse woningen voor vakantiegangers op 5800 stuks.

Voor de reiziger met een klein budget of culturele toerist is het een unieke kans om goedkoop te overnachten. En het blijft niet bij verhuren. De laatste trend is het ruilen en uitlenen van huizen, gratis en voor niets.

"Het is op vertrouwen gebaseerd", vertelt McDougal. "Je mailt wat en leest de recensies die andere verhuurders over de huurder hebben geschreven. Uiteindelijk neem je de gok en maak je een afspraak. Natuurlijk met de hoop dat ze je huis weer netjes achterlaten." Zijn 55 vierkante meter kost zo'n tachtig euro per nacht. "In het weekend denk ik dat ik er nog veel meer voor kan vragen."

Vakantieverhuur, noemt de gemeente Amsterdam het. Airbnb verzorgt met 175.000 overnachtingen zo'n 2 procent van het totaal aantal overnachtingen in Amsterdam. De oneerlijke concurrentie die het verhuren zonder vergunningen met zich meebrengt, is wereldwijd een punt van discussie. In een aantal steden, waaronder New York, is het mede om die reden onlangs verboden.

De gemeente Amsterdam ziet het liever als een economische impuls: er ontstaat een gevarieerder aanbod en een stad als Amsterdam kan simpelweg niet achterblijven bij andere grote Europese steden, stelt de gemeente in een rapport. De verhuur wordt dan ook in grote mate gedoogd, mits de woning brandveilig is, er geen sprake van overlast is en het blijft bij 'af en toe'.

Uit een onderzoek van de gemeente, begin dit jaar, blijkt echter dat 77 procent van de vakantieverhuurders meer dan drie maanden per jaar hun woning verhuurt. Niet echt 'af en toe' dus, het begint meer op een illegaal hotel te lijken. De huizen worden vaak niet meer bewoond, zijn brandonveilig en de huurders veroorzaken overlast.

De gemeente is nu in gesprek met Airbnb en verwante websites om dit fenomeen aan te pakken. In het beste geval sluizen de websites de gegevens van verhuurders door. Iets dat, naast het kunnen controleren, de mogelijkheid biedt om toeristenbelasting te vragen. Een leuk extraatje, dat de gemeente jaarlijks zo'n 800.000 euro moet opleveren.

Ondertussen zet de trend, voortgekomen uit de filosofie van de sharing economy voort. Waar het begon met het uitlenen van de huiskamerbank aan een verdwaalde backpacker via Couchsurfing, worden nu hele huizen uitgewisseld. Via Nightswapping hebben 200.000 mensen de gok al gewaagd. Voor elke keer dat je je eigen huis verhuurt, zonder betaling, krijg je punten. Met die punten gaat de site op zoek naar een vergelijkbare woning aan de andere kant van de wereld, of waar je maar heen wilt.

Airbnb-praktijken lijken veel op bed and breakfasts. "Het is hartstikke goed dat steeds meer mensen ontdekken hoe leuk het is om bij een local te overnachten. En juist nu dat zo in opkomst is, moeten er duidelijke regels komen om slechte ervaringen van gasten en oneerlijke concurrentie te voorkomen", zegt Hugo Lingeman, voorzitter van de Amsterdam bed & breakfast association (ABBA).

Fernando McDougal heeft tot nu toe geluk gehad. "Waardevolle spullen stop ik meestal in een kast die ik afsluit met tie rips. Tot nu toe heeft niemand die doorgeknipt", lacht hij. Als hij in januari voor drie maanden naar Zuid-Afrika gaat, weet hij nog niet wat hij met zijn appartement doet. Verhuren, ruilen voor een Afrikaans huis of geen risico lopen en het gewoon leeg laten staan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden