Review

De nieuwste Carol O'Connor: iets voor goocheldoosbezitters?

De boeken van Nicci French (onder die naam opereert het schrijversduo Nicci Gerrard en Sean French) staan aan de top van de bestsellerlijst. Hun voorlaatste, 'Bezeten van mij', had naar mijn smaak een te hoog Boeketreeks-gehalte, maar 'Onderhuids' is bijzonder spannend en goed geschreven.

Drie vrouwen krijgen brieven, waarin hun de dood wordt aangezegd. Het enige wat hen verbindt is hun lengte: ze zijn alle drie klein. Maar verder lijken ze niet op elkaar, ze kennen elkaar niet en ze komen uit geheel verschillende milieus. De eerste, Zoe, een allerliefste, mooie, heel jonge lerares, is doodsbang, maar het duurt heel lang voor de politie haar angst serieus neemt. De tweede, Jennifer, een wat tuttige, chique, ongelukkig getrouwde huisvrouw, kan nauwelijks geloven dat iemand het op haar leven heeft gemunt en vindt de bemoeienissen van de politie maar overdreven. De derde, Nadia, een rommelige maar charmante goochelaarster, ontdekt meer dan haar voorgangsters en neemt, voorzover mogelijk, zelf het heft in handen. Niet alleen de intrige, ook de karakters krijgen veel aandacht: er valt op 'Onderhuids' eigenlijk niets aan te merken. Het is een ouderwetse onmogelijk-om-half-gelezen-neer-te-leggen misdaadverhaal en daarom uitstekend geschikt voor de vakantie.

Carol O'Connor kiest als hoofdpersoon heel vaak een serpent van een wijf. Ditmaal is het Mallory, computerexpert bij de afdeling bijzondere misdrijven van de politie van New York. Ze is meedogenloos, bijna psychopathisch en angstwekkend netjes zoals bij het type past, een type waarover ik al dikwijls van mijn afschuw heb geuit. Vooruit, O'Connor, neem eens een ander! Het ziet er evenwel niet naar uit dat Carol naar mijn wijze raad luistert, want in haar nieuwste boek 'De Illusionist' is Mallory weer present. Om het nog erger te maken is het halve boek gevuld met het beschrijven en uitleggen van goocheltrucs, want aan de lopende band worden goochelaars om zeep geholpen. Nu kunnen zij mij honderd jaar die trucs uitleggen, dag in, dag uit en dan begrijp ik zelfs de simpelste niet, dus ik kan niet zeggen dat ik van het boek heb genoten. Maar misschien is het voor goocheldoosbezitters om te smullen, wie weet.

'The Remorseful Day', het boek van Colin Dexter waarin hij voorgoed afrekent met zijn beroemde inspecteur Morse (de arme man sterft) heb ik al besproken. Het is nu in het Nederlands verschenen onder de naam 'Een berouwvolle Dag'. En er is ook een omnibus met drie van Colin Dexters Inspecteur Morse-romans op de markt: 'Een kwestie van Ontrouw' (1986); 'Dwaalspoor' (l975) en 'Requiem' (l979). 'Dwaalspoor' is de allereerste: daarin leren Morse en Lewis elkaar kennen. Meer hoef ik de fans niet te vertellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden