De nieuwste Aziatische tijger heet Burma

Schulden land kwijtgescholden Ploumen: Goed nieuws voor Nederland

Voor Nederlandse investeerders en ondernemers die China- en/of India-moe worden, zou Burma de komende jaren kunnen uitgroeien tot de snelste groeimarkt van Azië. Aan het economische isolement van het land komt een einde nu internationale geldschieters weer op goede voet staan met de machthebbers.

Dankzij een overbruggingskrediet van een Japanse ontwikkelingsbank van zo'n 900 miljoen dollar (670 miljoen euro) kan Burma achterstallige leningen van de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank in één klap aflossen. Het is eigenlijk kwijtschelding met een omweg.

Ook westerse landen, verenigd in de informele Club van Parijs, strepen de komende maanden zo'n 6 miljard dollar (4,5 miljard euro) aan schulden weg.

Daarmee is na tientallen jaren de weg vrij voor nieuwe leningen van onder meer de Wereldbank aan Burma. Het land is zestien keer zo groot als Nederland en heeft bijna vijftig miljoen inwoners.

"Het is goed nieuws voor Myanmar, zoals Burma officieel heet, dat een groot deel van de schulden is kwijtgescholden", zo reageerde minister Lilianne Ploumen van ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse handel gisteren desgevraagd. "Indirect ook goed nieuws voor Nederland. Hier kan het Nederlandse bedrijfsleven zijn voordeel mee doen. Door de toegenomen openheid zullen ook meer Nederlandse bedrijven het aandurven om in dit land te investeren."

Het vroegere Burmese regime koos ooit zelf voor een isolement. De militaire dictatuur stopte in 1987 met het voldoen van zijn buitenlandse schuldverplichtingen. Daarom draaiden de Wereldbank en andere westerse geldschieters de kraan dicht.

Intussen waait er een hervormingsgezinde wind in de hoofdstad Naypyidaw. Het huisarrest van oppositie-icoon Aung San Suu Kyi werd opgeheven; de Nobelprijswinnares is inmiddels parlementariër. Een andere doorbraak was het bezoek dat de Amerikaanse president Barack Obama eind vorig jaar aan Burma bracht. Internationale sancties werden opgeheven.

Nu wil de nieuwe regering van oud-generaal Thein Sein buitenlandse investeerders aantrekken om de infrastructuur van het land, die decennialang nagenoeg heeft stilgestaan, versneld op te bouwen.

De helpende hand die de Japanse ontwikkelingsbank in de kwijtscheld-constructie heeft toegestoken, heeft weinig met liefdadigheid te maken. Japan wil ruim 9 miljard euro steken in een speciale economische zone rond Naypyidaw, te ontwikkelen door een consortium van Japanse ondernemingen waaronder Mitsubishi.

Ook telecombedrijven draaien al enige tijd als aasgieren hun rondjes boven Burma. Met hun investeringen hoopt de regering het deel van de bevolking met een mobiele telefoon te verhogen van 9 procent nu naar 80 procent in 2016.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden