De nieuwslezer met die warme radiostem

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

Radioluisteraars zullen een van de bekendste radiostemmen van de afgelopen decennia voortaan moeten missen. Nieuwslezer en voice-over Arend Langenberg is in de nacht van zaterdag op zondag overleden aan de gevolgen van kanker. Dat bevestigde algemeen directeur Philip Alberdingk Thijm van Sky Radio aan persdienst Novum.

Langenberg was vooral bekend vanwege zijn warme stem. Die was zeldzaam en leende zich bijzonder goed voor de radio. Hij won er in 2001 de Marconi Award mee, een Nederlandse vakjuryprijs die sinds 1996 wordt uitgereikt aan radioprogramma's en -makers. Die onderscheiding in de categorie 'Beste Stem' kreeg hij laat in zijn loopbaan want Langenberg was al sinds 1970 actief, toen hij werkte bij zeezender Radio Veronica. Later was hij bij diverse stations te horen. Zo las hij het nieuws voor het ANP, Radio 538, Classic FM en Sky Radio.

Langenberg was ook zeventien jaar lang de vaste stem van het programma van Peter R. de Vries en sprak diverse reclamespotjes in.

In 2008 werd bekend dat Langenberg leed aan endeldarmkanker, waarvoor hij werd bestraald en chemotherapie kreeg. Na verschillende operaties en complicaties kon hij in oktober 2008 zijn werk weer oppakken. In een filmpje waarin te zien is hoe hij welkom geheten wordt bij Radio Veronica, verklaart Langenberg zijn arbeidsethos: "Werken is voor mij geen straf maar eigenlijk mijn enige hobby."

Veel bekende Nederlanders uit de radio-en televisiewereld reageerden gisteren verdrietig op de dood van Langenberg. "Mijn tv-programma is op tijd gestopt", twittert Peter R. de Vries. "Het zou echt ondenkbaar zijn het ooit zonder Arend Langenberg te maken."

Radio Veronica-dj Erwin Peters schrijft: "Ben in shock. Vreselijk. Zoveel geweldige herinneringen aan dingen die we samen hebben gedaan op Radio Veronica." Ook Veronica-dj Bart van Leeuwen reageert bedroefd. "Vreselijk nieuws zo op de valreep van 2012. Ik ben er trots op dat ik hem bijna veertig jaar heb mogen kennen."

Radiomaker Erik de Zwart noemt Langenberg 'de nieuwslezer met die prachtige stem'. "Wat een leuke man was het toch!", twittert hij.

Langenberg werd 63 jaar.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden