De 'nieuwe' Zwarte Piet is nog steeds donker (maar heeft geen kroeshaar)

'Nieuwe' Zwarte Piet. Beeld Knevel & Van Den Brink
'Nieuwe' Zwarte Piet.Beeld Knevel & Van Den Brink

De nieuwe Zwarte Piet heeft geen kroeshaar meer en is definitief bruin. Ook zijn de volle rode lippen verdwenen en is het pak iets hipper geworden. Daarnaast draagt hij geen oorringen meer. Die suggestie doet het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). Directeur Ineke Strouken presenteerde het resultaat bij Knevel & Van den Brink.

Redactie

De discussie over zwarte piet wordt elk jaar gevoerd, maar bereikte afgelopen jaar een hoogtepunt. Nederland bleek ernstig verdeeld in voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. De tegenstanders menen dat er sprake is van een racistische traditie, de voorstanders vinden dat onzin.

De VIE heeft naar aanleiding van die discussie een verkennend onderzoek gedaan, waarbij verschillende mensen naar hun mening is gevraagd. De inzet van het onderzoek was: hoe kunnen we het goede van Zwarte Piet behouden en tegelijk ook rekening houden met de bezwaren, aldus de VIE.

Geen concreet resultaat
De 'nieuwe Zwarte Piet' is niet de knecht die het VIE sinterklaascomités oplegt. Integendeel zelfs, want het onderzoek door historicus en erfgoedspecialist Gabor Kozijn leverde geen concreet resultaat op. Kleinschalige experimenten van onderop zouden perspectief moeten bieden, 'omdat niemand wordt gedwongen tot wat dan ook', aldus het centrum.

Het onderzoek maakte wel duidelijk dat de verschillende betrokken partijen bij het sinterklaasfeest niet weer de festiviteiten in een sfeer van 'constant debat' willen houden. 'Dat wil niemand de kinderen aandoen. Weinigen geloven dat een geforceerde oplossing, opgelegd van bovenaf, resultaat zal hebben', aldus het centrum.

Sinterklaas komt dit jaar in Gouda aan, liet de NTR kort geleden weten. Naar aanleiding van de discussie over Zwarte Piet wilde de omroep nog niet zeggen of de intocht wordt aangepast.

Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Beeld Knevel & Van Den Brink
Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.Beeld Knevel & Van Den Brink
Traditionele Zwarte Piet. Beeld Knevel & Van Den Brink
Traditionele Zwarte Piet.Beeld Knevel & Van Den Brink

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden