De nieuwe werknemer (m/v) blieft geen carrière

AMSTERDAM (ANP) - Ze zijn niet materialistisch ingesteld, maar willen wel minimaal een Audi A4 rijden. Een vaste baan hoeft niet zo nodig. De nieuwe werknemer zoekt liever nieuwe uitdagingen in tijdelijke projecten.

Carrière maken is niet het hoogste doel, plezier in het werk wel. Dit beeld komt naar voren uit een onderzoek onder twintigers van uitzendconcern Manpower.

Voor de huidige generatie twintigers moet hun baan goed aansluiten bij de manier waarop zij willen leven. Dit betekent dat zij hun vrijheid kunnen nemen door in deeltijd te werken. Slechts een kwart van de 1700 ondervraagden in het onderzoek denkt dat het absoluut noodzakelijk is elke week veertig uur te draaien om carrière te kunnen maken.

De nieuwe werknemers gaan er eenvoudigweg vanuit dat het salaris gewoon goed is. De status die zij aan hun werk ontlenen, is voor twintigers minder belangrijk geworden. Werken bij een grote multinational is daarom niet meteen het doel. Zeker aan het begin van hun loopbaan vinden zij leuke collega's belangrijker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden