Tour de France

De nieuwe werkelijkheid van Robert Gesink: niets moet, alles mag

Perpignan, 8 juli 2009. Robert Gesink zit gehavend in een ambulance na een val in de vijfde Tour-etappe. Beeld ANP
Perpignan, 8 juli 2009. Robert Gesink zit gehavend in een ambulance na een val in de vijfde Tour-etappe.Beeld ANP

Robert Gesink begint dit jaar met een heel andere mindset aan de Ronde van Frankrijk. Het eindklassement is nu even niet meer van belang, hij gaat voor een etappezege.

"Ik doe dit al meer dan tien jaar. En altijd reed ik voor het klassement in de Tour." Maar nu even niet, merkt Robert Gesink ontspannen op. De druk is voelbaar afwezig vlak voor de Tourstart in Düsseldorf. "Deze mindset heeft mij vorig jaar in de Vuelta veel plezier gedaan", aldus de renner van LottoNL-Jumbo. Niets moet, zegt zijn gemoedstoestand, alles mag.

Voor wie het gemist heeft: Gesink laat na zeven Touredities voor het eerst zijn ambities voor een hoge eindklassering los. Het zou hetzelfde zijn als wanneer demissionair premier Mark Rutte ineens Kamerlid zou worden. Gesink wil het zeker niet als een stap terug omschrijven. "Een etappe winnen is supermoeilijk, maar daarom niet minder leuk om het een keer te proberen." In de Ronde van Spanje bezorgde deze uit nood geboren instelling - hij was net hersteld van een hersenschudding - hem een etappezege. Het voelde alsof hij had afgerekend met zijn zwartgallige verleden.

Valse start

Gesinks eerste kennismaking met de Tour in 2009 was een valse start. 'Op de pijp van zijn koersbroek zitten vegen bloed, de linkerpols is gespalkt en de elleboog en knie zijn omwikkeld met verband', tekende Trouw destijds op na zijn val. Voor de dan nog jonge renner eindigt de koers in een deceptie: "Ik was hier om de Tour op een leuke manier te leren kennen. Dat is niet gelukt."

Van een Tourgevoel kan Gesink, 32 inmiddels, in Düsseldorf nog niet spreken. "Misschien ligt het ook wel aan mijn andere rol."

In 2010 zijn Gesinks Tourverwachtingen gerijpt. Maar de tegenslagen evenzeer. Maagproblemen tarten zijn Ronde. In de bergen moet de klimmer de beste renners laten gaan, zo valt in deze krant te lezen. 'Ik reed de afdaling als een oud wijf in een rolstoel.' Toch eindigt Gesink in Parijs als vierde.

Ondanks het verleggen van zijn doelen kriebelde het afgelopen winter als vanouds bij de lange klimmer. "Als je lang niet hebt gekoerst dan zoek je toch graag weer de die druk en spanning op. Het is de aard van het beestje, zeg maar." De aanloop naar deze Tour verliep zo goed als rimpelloos. Persoonlijk leed als de dood van zijn vader, zwangerschapscomplicaties bij zijn partner en een hartoperatie legden voorgaande jaren een zware hypotheek op zijn sportieve loopbaan.

Hooggespannen

De verwachtingen waren in 2011 hooggespannen. Alsof hij een patent heeft op pech, blesseert Gesink zich na een val in de vijfde Tourrit opnieuw. Op de Tourmalet, een week later, blijkt de pijn ondraaglijk, zei een ontgoochelde ploegleider Adrie van Houwelingen na afloop tegen deze verslaggever. Gesink komt op een kwartier binnen. De kopman van Rabo maakt op de top stilzwijgend rechtsomkeert, een zoveelste deceptie rijker.

"Ik vind die eerste week niet meer zo belangrijk. Als ik tijd verlies dan is mij dat liever." Gesink zou zichzelf niet zo lang geleden voor gek hebben versleten bij het uiten van dergelijke woorden. Het waren de jaren dat de stress hem bij zijn keel greep.

Een jaar later gaat het gruwelijk mis. In een met zwart omrande etappe naar Metz, waarbij zo'n beetje alle Nederlandse coureurs zijn betrokken, stort het peloton ter aarde. 'Ineens lagen wij op de grond', zei een aangeslagen Gesink in 2012 na afloop tegen deze krant. Hij geeft gekweld door pijn een paar dagen later alsnog op.

Dosis geluk

"In de Vuelta lukte het. Dus waarom niet in de Tour?", blikt Gesink vooruit op die etappes waar hij zijn zinnen op heeft gezet. "Voor mij wordt dit een soort ontdekkingsreis, een succesvolle hopelijk. Weet je, de hoogspanning op die dagen voelt ergens ook wel weer lekker."

In de Ronde van 2013 vond Gesink catharsis in de rol van superadjudant van kopman Bauke Mollema. Het was een transitie zonder veel aanpassingsproblemen. 'We zijn hiernaartoe gekomen voor het klassement van Bauke. Ik hoop dat wij zijn plek kunnen verdedigen. Daar hebben we hard voor gewerkt, tweeënhalve week lang.' Een toekomst voor zichzelf als meesterknecht ging hem echter een stap te ver.

Succes kent geen fundering, of het moet een dosis geluk zijn. Als hij in Parijs over ruim drie weken met lege handen staat dan kwalificeert Gesink zijn Tour als een mislukking. "Ik heb er wel alles aan gedaan, ik mankeer dit keer helemaal niets. Vorig jaar naar de Vuelta had ik weinig wedstrijden in de benen, dat is nu anders."

Twee jaar geleden reed hij, sterker en uitgesprokener, zijn laatste Tour. Zesde werd hij dankzij een constante vorm. Hij reed zelfverzekerd rond, zoekende nog naar een geschikte rol, maar zo goed als stressvrij. 'Eigenlijk mag er onderweg wel meer gescholden worden. Dat betekent dat je op het scherp van de snede rijdt', zei Gesink tegen Trouw na de ploegentijdrit.

Wellicht is Gesinks transitie echt voltooid als hij zichzelf een dezer weken een keer stijfvloekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden