De nieuwe stiefmoeder moet stevig aanpoten

Interview | Filosofe: Nieuwe liefde van pa heeft zijn kids de helft van de tijd over de vloer en ergert zich aan zijn ex

IRIS PRONK en REDACTIE ONDERWIJS & OPVOEDING

De nieuwe stiefmoeder moet flink aan de bak: ze heeft zijn kinderen de helft van de tijd over de vloer. Intussen lopen de spanningen met zijn ex hoog op, weet filosofe Corrie Haverkort, voorzitter van Nieuw Gezin Nederland. De stichting viert vandaag haar 25ste verjaardag met een lustrumcongres in Amsterdam, getiteld: 'Stiefouders, lust of last?'

Beschrijf die half-time stiefmoeder eens?

"Ze is een meisje van 35 jaar, dat altijd alleen heeft gewoond en verliefd is geworden op een 42-jarige man. Hij heeft twee kinderen van tien en twaalf, die hij samen met zijn ex in co-ouderschap opvoedt. Deze jonge vrouw heeft geen andere keuze dan ook voor zijn kinderen zorgen.

"Ze gaat er vol in, deze jonge stiefmoeder, zij en haar vriend gaan heel snel samenwonen. Te snel: twee derde van de tweede huwelijken loopt mis. Maar ook als de relatie bestendig blijkt, kunnen de emoties hoog oplopen. Zij hoort van hem negatieve dingen over zijn ex, en vergroot die kwaadsprekerij in zichzelf. Aan de ex gaat ze zich ergeren: 'Is ze de tandenborstels alweer vergeten! Poetsen ze bij háár dan geen tanden?' Of: 'Heeft-ie weer geen huiswerk bij zich, moet ík daar weer achteraan?!'."

Kan de stiefmoeder zijn ex niet met een neutrale blik bekijken? En ontdekken: 'Het is een prima mens'?

"Dan moet ze veel meer levenservaring hebben; ze is vaak jong. Het kan ook heel goed dat hij nog gebonden was toen zij verliefd op hem werd. Dan moet ze het beeld van die vervelende ex wel versterken, om voor zichzelf te rechtvaardigen dat zij een relatie is aangegaan met een getrouwde man. Daarmee kan zij zich ook verdedigen tegen de kritiek van de buitenwereld."

En hoe kijkt de ex naar de half-time stiefmoeder, die zich ineens met haar kinderen bemoeit?

"Voor moeders die onvrijwillig gescheiden zijn is deze situatie heel zwaar. Vroeger bleven de kinderen gewoon bij jou wonen, en gingen ze eens per twee weken een weekend naar je ex en zijn nieuwe vriendin. Dat vond je al niet leuk, maar dat had geen pedagogische consequenties. Maar als jouw kind vijftig procent van de tijd bij papa is, heeft de stiefmoeder ook opvoedkundige taken, dat kan niet anders. Zij stelt regels: 'Wij wassen altijd de handen voor het eten'. Daar heeft de moeder nooit aan gedacht. Terwijl zij vindt dat een biertje en een sigaretje prima kunnen als je vijftien bent, doet de stiefmoeder daar ineens moeilijk over.

"Dat is heftig. Het is hard werken voor moeders om dat aan te kunnen. Een vreemde dringt binnen in de intimiteit van je gezin; dat willen we niet. We willen de deuren gesloten houden, maar die deuren moeten in een co-oudersituatie juist wijd open, en de ramen erbij."

Er zijn ook co-ouderende vaders die hun kinderen met een stiefvader moeten delen. Gaat dat beter?

"Ja, uit onderzoek blijkt dat mannen zo'n situatie beter aan kunnen. Ze stappen eerder over emotionele strubbelingen heen. Terwijl stiefmoeders erg hun best doen om het net zo goed te doen als mama, zijn stiefvaders gemiddeld genomen meer op hun eigen werk en carrière geconcentreerd. Dat maakt de situatie voor hen iets lichter.

"Vaders die erg boos en verdrietig zijn, bijvoorbeeld omdat ze door hun vrouw verlaten zijn voor een ander, externaliseren hun emoties. Zij gaan agressief gedrag vertonen, naar de kinderen of de nieuwe partner toe. Terwijl moeders en stiefmoeders vaak onderhuids strijd leveren op het schoolplein."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden