De nieuwe premier ligt eruit bij de Walen

Michel gaat regeren met Vlamingen, tot woede van zijn taalbroeders

CHRISTOPH SCHMIDT

In welk land is het mogelijk dat de premier wordt geleverd door een partij die bij de verkiezingen niet meer dan 9,6 procent van de stemmen haalde? Dat moet België zijn.

Zaterdag zal hij als nieuwe regeringsleider de eed afleggen bij koning Filip: Charles Michel van de Franstalige liberale partij Mouvement Réformateur (MR).

Charles Michel (Namen, 1975) plakte als tiener posters voor zijn beroemde vader Louis Michel, oud-minister en oud-eurocommissaris. Hij studeerde rechten in Brussel en Amsterdam. Zijn Nederlands is dan ook een stuk beter dan dat van zijn voorganger Elio Di Rupo.

Op 24-jarige leeftijd was Michel al minister in de Waalse regering. Nu is hij met zijn 38 jaar de jongste Belgische premier ooit, en de jongste die Europa nu kent. Bovendien is Michel de tweede Franstalige premier op rij, en ook dat is uniek.

Denk echter niet dat deze wapenfeiten tot vreugdedansjes leiden aan de zuidkant van de taalgrens. De meeste Walen kijken Michel met de nek aan. "Hoe durft hij?", brieste Laurette Onkelinx, kopstuk van de socialistische PS. De grootste Franstalige partij is buiten de regering gehouden.

"Een premier die in zijn eigen gemeenschap structureel weinig geliefd is maar in het andere gewest (Vlaanderen, red.) ruime steun krijgt, dat hebben we nog niet gehad", schreef de Franstalige opiniemaker Alain Gerlache gisteren in het Vlaamse daglad De Morgen.

Dat de MR in zee is gegaan met drie Vlaamse partijen is nog tot daaraantoe. Maar dat een van die coalitiepartijen de Vlaams-nationalistische N-VA is, zien de Walen als een serieuze bedreiging voor de stabiliteit van het land. Het is voor het eerst dat de Nieuw-Vlaamse Alliantie in de federale regering komt.

De N-VA heeft als grootste partij een beslissend stempel gedrukt op het hervormingsbeleid van de regering-Michel. De pensioenleeftijd gaat geleidelijk omhoog naar 67 jaar. En er wordt 8 miljard euro bezuinigd op sociale zekerheid en overheidsuitgaven. Verder wordt de belastingdruk verlegd, geheel naar de wens van N-VA-voorman Bart De Wever. Tegenover 3 miljard euro aan nieuwe belastingen staat 3 miljard euro aan lastenverlichtingen. "Elke euro die we nemen, geven we terug", aldus De Wever.

Waarom wordt Michel premier, en niet De Wever, die één op de drie Vlamingen achter zich weet?

Na de 'moeder aller verkiezingen' van 25 mei, toen de Belgen regionaal, nationaal en Europees stemden, bleek het Belgische premierschap een functie die niemand ambieerde. De Wever had al snel duidelijk gemaakt dat hij geen premier der Belgen wilde worden. Hij blijft liever partijleider en burgemeester van Antwerpen dan dat hij leiding zou moeten geven aan een federatie die hij eigenlijk wil ontmantelen - niet nu, maar op den duur.

Na het begin van de formatie-onderhandelingen tussen N-VA, CD&V (christen-democraten), Open VLD (Vlaamse liberalen) en MR in juli, werd de christen-democraat Kris Peeters genoemd als premier. Maar begin september werd duidelijk dat een belangrijke pion in het hele politieke schaakspel, de nieuwe Belgische eurocommissaris, aan de christen-democraten zou worden gegund. Dat werd Marianne Thyssen. In ruil daarvoor moest Peeters afzien van het premierschap.

Toen kwam Charles Michel in beeld, tegen wil en dank. Hij neemt een grote gok met zijn 'kamikaze-coalitie'. Zoals Di Rupo vooral Vlaanderen moest veroveren - en daarin slaagde - zo zal Michel nu Wallonië voor zich moeten winnen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden