De nieuwe Hoofdpiet moet vooral tegen kritiek kunnen

Sinterklaasjournaal | Wie gaat Erik van Muiswinkel opvolgen als Hoofdpiet nu de discussie steeds feller wordt? En waar moet die nieuwe Piet aan voldoen?

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Nu Erik van Muiswinkel niet langer Hoofdpiet is in het Sinterklaasjournaal, zit de NTR met een probleem: wie wíl en kán zijn rol dit jaar op zich nemen? Deze zomer wordt het script geschreven. Dan moet wel duidelijk zijn of, en zo ja door wie, Van Muiswinkel opgevolgd wordt, zegt een woordvoerder van de NTR. Trouw vroeg alvast naar suggesties.

Erik van Muiswinkel: "Het zal ontzettend moeilijk worden om iemand te vinden die in de rol stapt nu de discussie zo gepolitiseerd is geraakt. Ik zou zo geen namen kunnen noemen. Ik stel me voor dat het iemand wordt die net als ik vriendelijk doch dringend vraagt om een geleidelijke aanpassing van de figuur Zwarte Piet."

Peter Achterberg volgt de discussie rond Zwarte Piet als socioloog: "Ik heb geen idee wie de Hoofdpiet moet worden, maar hij moet in ieder geval stevig in zijn schoenen staan. Hoe hij er ook uitziet, het is sowieso problematisch. Verandert er iets, dan zal het pro-Zwarte Piet kamp boos worden. Verandert er niets, dan krijgt hij ook een lading kritiek over zich heen."

Kinderboekenschrijver Vivian den Hollander, schreef onder meer 'Mee met de pakjesboot': "Ik hoop dat de Hoofdpiet schmink blijft dragen, wie hem ook speelt, zodat onze Sint-traditie blijft bestaan."

Documentairemaker Sunny Bergman: "Ik heb in de wandelgangen gehoord dat bijna geen enkele acteur meer Hoofdpiet wil spelen in de huidige vorm. Er zijn zoveel creatieve oplossingen te bedenken die goed aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Zolang er maar geen raciale kenmerken zijn, dus ook geen krulletjes of kroespruik meer. Een radicaal nieuwe look zou goed zijn."

Douwe Wigersma van Museum Catharijneconvent dat het 'Huis van Sinterklaas' organiseert: "Wij zijn niet echt bezig met wie de Hoofdpiet wordt. De naam 'Huis van Sinterklaas' zegt het al, bij ons draait het vooral om de Sint.

We willen laten zien waar de traditie van het sinterklaasfeest vandaan komt en dat die aan verandering onderhevig is. Dat zal ook met de Hoofdpiet gebeuren. Zo gaat dat in een mooie levendige traditie."

De voorkeur van Sinterklaas is onbekend. Hij was niet beschikbaar voor een reactie, liet de manager van acteur Stefan de Walle weten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden