De nieuwe - gekozen - president van Burma zit op zijn plek

President Htin Kyaw.Beeld anp

Htin Kyaw is vandaag beëdigd als nieuwe president van Burma. Hij is de eerste gekozen burgerpresident in het land na vijftig jaar militaire dictatuur én een vertrouweling van partijleidster Aung San Suu Kyi van de Nationale Liga voor Democratie (NLD).

Het liefst hadden de Burmezen gezien dat Suu Kyi zelf hun nieuwe president zou worden. Maar de door het leger opgestelde Burmese grondwet staat dat niet toe. Daarin staat dat een president geen buitenlandse kinderen mag hebben. En die heeft Suu Kyi wel - haar zonen zijn Brits, net als haar overleden man. Ze probeerde nog wel om een deal te maken met het leger om zelf de president te worden, maar dat mislukte.

In november won de partij van Suu Kyi glansrijk de verkiezingen. De NLD kreeg tachtig procent van de stemmen. De 70-jarige Nobelprijswinnares hoeft zich als minister niet te vervelen, ze krijgt een brede portefeuille (buitenlandse zaken, onderwijs, energie én het presidentieel bureau). Maar ze zal ook vaak in het kamertje van president Htin Kyaw (69) te vinden zijn. Na de verkiezingen liet ze al weten dat ze 'boven de president' zal staan.

Vriend en vertrouweling
Eerder deze maand wees Suu Kyi haar partijgenoot aan voor de rol van president. De twee kennen elkaar al sinds de middelbare school en Htin Kyaw geldt al meer dan twintig jaar als één van Suu Kyi's adviseurs. Toen zij in 2010 na vijftien jaar huisarrest vrijkwam en haar fans toesprak, stond hij naast haar.

Htin Kyaw kreeg 360 van de 632 stemmen in het parlement. Vrijdag gaat hij voor het eerst écht aan het werk, dan loopt de termijn van de huidige militaire president Thein Sein af. De twee andere kandidaten in de verkiezing, Henry Van Hti Yu van de Chin-minderheid en de door het leger naar voren geschoven Myint Swe, worden respectievelijk vice-president en tweede vice-president.

Htin Kyaw kan zijn eigen kabinet samenstellen, op drie posten na. Defensie, grensbeveiliging en binnenlandse veiligheid worden bezet door leden van de militaire partij. Zo heeft het machtige leger, dat tot 2010 het land regeerde, nog altijd een belangrijke vinger in de pap. En heeft het een kwart van het parlement in handen. Dat is genoeg om een grondwetswijziging tegen te houden.

Toch krijgen de Burmezen, nu Htin Kyaw eenmaal beëdigd is, indirect waar ze in november zo vurig op hoopten. Namelijk Aung San Suu Kyi als de leider van het land, zij het via de woorden en daden van haar vertrouweling.

Htin Kyaw en NLD-partijleidster Aung San Suu Kyi.Beeld anp

Profiel Htin Kyaw

Htin Kyaw haalde eind jaren zestig een graad in de economie, om daarna aan de Universiteit van Londen computerwetenschappen te studeren. Eenmaal terug in Burma werkte hij als docent aan de universiteit en enkele jaren bij de overheid, een positie die hij opgaf toen de militaire junta de duimschroeven steeds steviger aandraaide.

Tijdens de afgelopen jaren was hij de voorzitter van de Daw Khin Kyi Foundation, een stichting die tracht Burma's onderwijs en gezondheidszorg te verbeteren.

Dat Htin Kyaw, die onder de naam Dala Ban ook als schrijver werkt, zich geroepen voelt de politiek in te gaan, is gezien zijn achtergrond geen verrassing. Vader en dichter Min Thu Wun was in 1990 één van de Burmezen die namens de National League for Democracy, de partij van Suu Kyi, een parlementszetel wonnen. Schoonvader U Lwin was betrokken bij de oprichting van diezelfde partij. Echtgenote Su Su Lwin zit samen met Suu Kyi in het parlement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden