De nieuwe Dullaert is een vrouw

De Tweede Kamer kiest volgende week een nieuwe Kinderombudsman. Twee collega's zijn kandidaat.

WILFRIED VAN DER BLES

Sinds gisteren zijn ze bekend, de namen van de kandidaten voor de opvolging van Kinderombudsman Marc Dullaert die vandaag zijn functie neerlegt. Het zijn Margrite Kalverboer, bijzonder hoogleraar Kind, Orthopedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en Carla van Os, voormalig juriste van Defence for Children en tegenwoordig medewerkster van het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht, eveneens in Groningen. De voordracht is gedaan door een breed samengestelde commissie uit de Tweede Kamer. Kalverboer geniet de voorkeur. Dinsdag kiest de Kamer.

undefined

Van Os, steun en toeverlaat van Mauro

Carla van Os werkte negen jaar lang, van 2005 tot 2014, als juriste voor Defence for Children. Zij werd vooral bekend doordat zij de uitgeprocedeerde asielzoeker Mauro bijstond, toen deze in 2011 dreigde te worden uitgezet. Zij zat naast hem aan tafel bij 'Pauw en Witteman' toen staatssecretaris Henk Bleker (CDA) hem een briefje toeschoof met een uitnodiging voor een voetbalwedstrijd. Van Os onderhield veel contacten met Kamerleden in het belang van de vluchtelingenkinderen voor wie zij het opnam.

In 2014 besloot Van Os te stoppen bij Defence for Children. Zij ging aan de slag bij het onderzoeks- en expertisecentrum van Margrite Kalverboer in Groningen. Daar werkt zij aan een proefschrift over de belangen van het kind in vreemdelingenprocedures. In een interview in Trouw zei ze dat in de tijd die zij werkte bij Defence for Children er veel meer aandacht is gekomen voor kinderrechten. "Toen ik negen jaar geleden begon, zaten kinderen tot zes maanden in vreemdelingendetentie, wachtend op hun uitzetting. Nu is dat geschrapt. Uitgeprocedeerde kinderen werden op straat gezet. Nu zijn er gezinslocaties. 'Worteling' bestond niet. Nu is het een vanzelfsprekend begrip." Dit zei ze in 2014. Twee jaar later heeft de regering grote moeite asielkinderen goed op te vangen, een pijnlijke zaak waar ze de Kamercommissie ongetwijfeld op heeft gewezen.

undefined

Kalverboer: Nederland schendt VN-verdragen

Margrite Kalverboer is orthopedagoog en jurist, gespecialiseerd in het vreemdelingenrecht. Zij onderzoekt hoe vanuit pedagogisch perspectief de bepalingen van het Kinderrechtenverdrag van de VN moeten worden toegepast. In 2012 richtte zij het een expertisecentrum voor kinderen en vreemdelingenrecht op waar ook haar concurrent voor de functie van Kinderombudsman, Carla van Os, werkzaam is. Bij rechtszaken wordt ze vaak gevraagd om orthopedagogische rapportages over kinderen met ontwikkelingsstoornissen en trauma's. Kalverboer deelt de mening van de vertrokken Kinderombudsman Dullaert dat de positie van asielkinderen in Nederland verslechtert. In 2012 zei ze in een interview in Trouw dat Nederland de kinderrechtenverdragen schendt. "Veel rechten die we voor Nederlandse kinderen de normaalste zaak van de wereld vinden, gelden dan ineens niet." Zij wees de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan als 'het grote struikelblok': "Voor de rechtbank stelt de IND dat onze rapportages niet objectief, niet deskundig en wetenschappelijk zijn. We krijgen vaak het verwijt dat we voor een verblijfsvergunning pleiten. Dat klopt. Maar dat komt omdat we vooral worden ingezet voor schrijnende gevallen, door advocaten die echt schrikken van het leed bij kinderen en die het uiterste proberen om zo'n gezin te helpen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden