Weblog
De nieuwe decentralen verdringen de oude centrales
De Verenigde Naties vinden dat we over 85 jaar echt de laatste kolen-, olie- en gascentrales opgedoekt moeten hebben. De nieuwe maand begon met de warmste novemberdag uit onze (gemeten) geschiedenis en volgens Trouw hollen energiebedrijven richting domotica omdat energie niks meer oplevert.
Het zijn slechts drie van de energie-onderwerpen die ik langs zag komen toen ik thuisgekomen de kranten van de afgelopen twee weken begon door te bladeren. (Ik was ver van huis, Suriname, en nee: ik ben er niet per roeiboot heen gegaan... Een volgende keer meer over Suriname en zonne-energie.)
De warmste novemberdag was een cadeautje: nu hoefde ik niet al te zeer te wennen aan het temperatuurverschil tussen Alkmaar (Su) en Alkmaar (NL). Ook in Suriname werd overigens geklaagd over bovenmatige hitte, pakweg 40 graden, en te weinig regen...
Essent vs Google?
Het meest typerende nieuws vond ik echter het derde in mijn lijstje, over die energiebedrijven die worstelen met energie die niets meer oplevert. Collega Marco Visser legt op de economiepagina's van de papieren krant uit waarom Eneco, Essent en Nuon ons slimme thermostaten willen verkopen. Google en Apple willen dat ook. En dat zijn toch twee heel verschillende typen bedrijven?
Volgens Marco Visser hebben de energiebedrijven waarschijnlijk een rapport van de Zwitserse bank UBS goed gelezen. Daarin stelt UBS dat 'de grootschalige energiebedrijven de dinosaurussen zijn van het toekomstige energiesysteem'. En: 'Ze zijn te groot, te log en zelfs niet relevant om op lange termijn als back-up voor de energievoorziening te dienen.'
UBS staat allesbehalve alleen met die visie. De afgelopen jaren verscheen rapport na rapport waarin wordt gewezen op de doodsstrijd die de energiereuzen te wachten staat als zij niet op tijd, nú, de steven wenden.
Voor alle duidelijkheid: dat energie 'niks meer oplevert', daar merken u en ik weinig van. Ik betaal nog steeds zo'n 22 cent per kilowattuur.
De pijn van de energiebedrijven zit 'm niet zozeer in de consumententak maar bij de productie, bij de grootschalige centrales. Die draaien met verlies. Door onder meer de enorme groei in decentrale energie-opwekking, zoals met uw en mijn zonnepanelen. Met de kennis van nu zouden kolencentrales als in de Eemshaven en op de Tweede Maasvlakte niet meer worden gebouwd.
Winst en macht vervliegen
Met hun grote energiecentrales hadden de grote energiebedrijven grote winstmakers en een stevige greep op de energiemarkt. Maar die winst vervliegt en de greep verslapt. Miljardeninvesteringen in centrales zijn niet meer nodig. Iedereen die dat wil kan nu energie voor weinig geld inkopen en aan consumenten gaan leveren. Lokale energiecoöperaties bijvoorbeeld, maar ook Apple en Google. Lever de consument een slim energie-regelaartje die de koper via aanverwante internetdiensten aan jou bindt en je bent in business.
De energiereuzen zijn niet gek en gaan de strijd aan. Ze moeten wel. Maar de uitkomst van hun strijd is ongewis. Want als energie meer met internet dan met kolencentrales heeft te maken, wie heeft dan de beste papieren?
undefined