De nieuwe beschermheilige van Arabische christenen: Poetin

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld afp
De Russische president Vladimir Poetin.Beeld afp

Wie denkt dat Arabische christenen lijdzaam blijven wachten op Westerse hulp, komt misschien bedrogen uit. Een deel van de Syrische christenen vertrouwt steeds meer op Rusland. Tot vreugde van Poetin.

Het was een opmerkelijk bericht, vorige week op de website van het Russische persbureau Interfax. Zo'n 50 duizend inwoners van eeuwenoude christelijke dorpjes in Syrië zouden Russisch staatsburgerschap hebben aangevraagd.

Praktisch had de stap weinig gevolgen, want de inwoners zouden niet direct willen verhuizen. Het verkrijgen van Russisch staatsburgerschap was vooral een eer', de ideale manier om duidelijk te maken dat de christenen 'bang zijn van de samenzwering van het Westen' en de 'haatdragende fanatici' die een 'gruwelijke oorlog' tegen hun land voeren.

'We verkiezen sterven boven ballingschap en leven in een vluchtelingenkamp', verklaarde de groep in een communiqué. 'We zullen ons land, eer en geloof verdedigen en de grond waarop Christus' heeft gelopen niet verlaten.'

Poetins weigering om militaire interventie te steunen viel bij de ondertekenaars in goede aarde. Ze zien Moskou als een 'krachtige factor van vrede en stabiliteit', schrijven ze. 'Rusland maakt zich sterk voor de verdediging van Syrië, diens bevolking en diens territoriale integriteit.'

Het Westen steunt 'de vijand'
De lof voor Rusland en de felle kritiek op het Westen doet vermoeden dat Syrische christenen lang niet zulke warme gevoelens hebben voor Europa en de VS als soms wordt beweerd. Het Westen mag dan christelijke wortels hebben, het flirt ook met islamitische rebellen. Daardoor staat het in ogen van de ondertekenaars duidelijk aan de verkeerde kant.

Bovendien hebben de Russische en Syrische orthodoxe kerken al lange tijd sterke banden (of de katholieke en protestantse gemeenschappen ook zo enthousiast zijn over Poetin is onduidelijk). Dat de religieuze verbondenheid nu ook politieke gevolgen heeft, hoeft niet te verbazen. De Russische kerk en staat trekken veel samen op en vormen één machtsblok.

Poetin kan de Syrisch-christelijke sympathie overigens goed gebruiken. Hij probeert zich de laatste jaren te ontpoppen tot een wereldleider die geliefd is tot ver over de Russische grenzen. Het Moskouse patriarchaat - het Vaticaan van de Russisch-Orthodoxe kerk - helpt hem daarbij. Ze beschouwt de massale aanvraag van staatsburgerschap als bewijs van Ruslands 'grote gezag' in het Midden-Oosten, 'met name onder christelijke minderheden'.

Ook leuk: Russische kerk doet de Syriërs een sculptuur cadeau
Of Poetin ook beschermheilige kan worden voor christelijke minderheden in andere Arabische landen moet de komende tijd duidelijk worden. In ieder geval is het bepaald niet de eerste keer dat de Russen het opnemen voor hun Syrische broeders, merkt Vatican Insider op.

In augustus doneerde de kerk al 300 duizend euro aan het maronitische patriarchaat van de Turkse stad Antiochië, zodat het Syrische vluchtelingen beter kon helpen.

Twee weken geleden kondigde Russisch-Orthodoxe kerk aan dat ze in een populair Syrisch bedevaartsoord een sculptuur met de gestalte van Jezus gaat plaatsen. Het 'symbool van vrede in een land dat verwoest is door oorlog' moet christelijke Arabische pelgrims eraan herinneren wie hun echte vrienden zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden