De nieuwe bank moet liefst Nederlands blijven

Minister Bos debatteert met voorzitter Elly Blanksma-Van de Heuvel (CDA) van de kamercommissie Financiën over steun aan ABN. (FOTO PIERRE CROM,WFA)Beeld WFA PIERRE CROM

Minister Bos heeft de Tweede Kamer uitgelegd waarom hij doet wat hij doet met ABN Amro en Fortis. De Kamer is niet overtuigd.

De Tweede Kamer twijfelt nog steeds of minister Wouter Bos van financiën rond ABN Amro en Fortis wel de verstandigste beslissingen neemt. Vooral CDA-woordvoerder De Nerée tot Babberich vraagt zich geregeld af of alternatieven wel serieus worden onderzocht. De brief die Bos de Kamer gisteren stuurde, moet die twijfels wegnemen.

Toen Bos begin deze maand met de Kamer debatteerde over de verkoop van Hollandsche Bank Unie (HBU) aan Deutsche Bank, twijfelde De Nerée. De verkoop was hem te overhaast, afgedwongen door Europa, in een markt waar de kopende en niet de verkopende partij het voor het zeggen heeft.

Naar uit de brief van gisteren blijkt, was Bos ook nog met een alternatief bezig en was dat één van de voornaamste redenen om bij Kroes telkens om uitstel van de deadline te vragen. Er was een partij – Bos laat in het midden wie – die geïnteresseerd was in een ander onderdeel, Fortis Commercial Banking, de zakelijke tak van Fortis Bank Nederland.

Door dat alternatief lukte het uiteindelijk Deutsche Bank tot betere voorwaarden te bewegen voor de koop van HBU, stelt Bos. „Ondanks de slechte markt, konden we met meerdere ballen in de lucht nog voorwaarden stellen”, aldus de minister gisteren.

Deutsche Bank neemt nu een deel van de kredietgarantie voor HBU op zich, terwijl in een eerdere overeenkomst die garantie voor honderd procent bij ABN Amro en Fortis, en dus Wouter Bos, zou liggen. Daar staat tegenover dat er nog steeds fors verlies wordt gemaakt op de verkoop. Voor dat verlies, voor de kredietgaranties die overblijven voor Bos (nog altijd 75 procent), voor de investeringen die nodig zijn om ABN Amro en Fortis te laten fuseren en voor extra reserves, steekt Bos opnieuw ruim vier miljard in de twee banken. De laatste vier miljard, zei hij gisteren. „Vanaf nu zal de bank de geldbehoefte zelf op de normale manier moeten bevredigen”, aldus Bos.

Dat de twee banken moeten fuseren, staat volgens Bos buiten kijf. In de brief passeren alle alternatieven. Alternatieven waarbij Fortis met een andere Nederlandse bank fuseert, beide banken zelfstandig blijven, verkoop van één van de twee aan een buitenlandse gegadigde of een fusie tussen ABN en een Nederlandse bank. Alles wordt door Bos als minder afgewezen.

Na 2012 wordt een nieuwe bank, voortkomend uit ABN Amro en Fortis, geprivatiseerd, verwacht Bos. Dat moet haast wel via een beurgang. Bij een overname of een fusie zijn er alleen buitenlandse kandidaten omdat er anders een Nederlandse bank komt die de markt overheerst. En Bos wil geen buitenlandse eigenaren. De nieuwe bank moet Nederlands blijven.

(Trouw)Beeld WFA PIERRE CROM
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden