De nieuwe baas van de Wereldbank is de Trump-getrouwe David Malpass

David Malpass schudt de hand van president Trump in het Witte Huis in Washington, 6 februari 2019.  Beeld Reuters
David Malpass schudt de hand van president Trump in het Witte Huis in Washington, 6 februari 2019.Beeld Reuters

De Amerikaanse econoom David Malpass is gekozen tot de nieuwe president van de Wereldbank. De 63-jarige Amerikaan staat bekend als loyale aanhanger van Donald Trump, met wie hij een afkeer van grote internationale instituties deelt.

Redactie

Malpass was tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 economisch adviseur van het campagneteam van Trump. Eerder werkte hij onder de presidenten Ronald Reagan en George Bush. Hij was hoofdeconoom bij Bear Stearns, totdat deze investeringsbank uit New York omviel tijdens de financiële crisis in 2008. Een jaar eerder nog schreef Malpass in The Wall Street Journal een artikel met de kop: ‘Don’t panic about the credit market’. Samengevat: ga maar rustig slapen, met de Amerikaanse huizenmarkt is niks aan de hand.

De laatste tijd bekleedde Malpass een hoge functie binnen het ministerie van financiën, waar hij zich bezighield met internationale economische zaken.

Over wie de nieuwe baas van de Wereldbank zou worden, is veel gespeculeerd. In het geruchtencircuit ging onder meer de naam rond van Ivanka Trump als mogelijke kandidaat, maar het Witte Huis sprak al snel tegen dat zij in de race was. De Amerikaanse presidentsdochter mocht wel het nominatieproces in de Verenigde Staten begeleiden, omdat ze de afgelopen twee jaar nauw samenwerkte met de leiding van de Wereldbank.

Herenakkoord

De Wereldbank is ‘s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking. Er bestaat een soort herenakkoord dat de Amerikanen het hoofd van de Wereldbank mogen aanwijzen, terwijl de Europeanen dat van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mogen benoemen. Malpass was dan ook de enige kandidaat die formeel voor de post was genomineerd.

De vorige Wereldbankpresident, de tijdens het bewind van Barack Obama aangewezen Jim Yong Kim, kondigde begin dit jaar zijn vertrek aan. Zijn positie is de afgelopen maanden op interim-basis waargenomen door Kristalina Georgieva. Die voormalige eurocommissaris werkt al langer in de top van de Wereldbank.

Lees ook:

De Amerikaanse kandidaat-voorzitter is kritisch op de Wereldbank

David Malpass heeft kritiek op de Wereldbank als geldschieter voor China.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden