De nieuwe afdeling van 50Plus in Venlo is al ontploft voordat de kieslijst af is

Beeld ANP

Een échte Limburger en een Amsterdamse die zich inzet voor de LHBT-belangen willen allebei 50Plus in Venlo leiden, maar per se niet met elkaar. 

De nieuwe afdeling van 50Plus in Venlo is al ontploft voordat de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 bekend kon worden gemaakt. Maar liefst twee kandidaten wilden de fractie leiden, maar beslist niet met elkaar. Waarschijnlijk doet de partij dan maar helemaal niet aan de verkiezingen in Venlo mee.

Het had zo mooi kunnen worden in Venlo. Bij de Tweede Kamerverkiezingen haalde 50Plus hier 4,6 procent van de stemmen, wat afhankelijk van de opkomst goed zou kunnen zijn voor 2 á 3 zetels in de gemeenteraad. Dat was reden voor Henk Hoogers, penningmeester van de provinciale afdeling van 50Plus, om zich formeel bij het afdelingsbestuur Limburg aan te melden als initiatiefnemer voor een Venlose afdeling en natuurlijk met het doel als fractie in de gemeenteraad te komen. 

Hij doorliep alle procedures, er werd een persbericht verstuurd, de leden kregen een brief. Dat zat allemaal snor, dacht Hoogers. 50Plus Venlo zou een echte Limburgse leider krijgen.

Maar wat bleek, buiten het afdelingsbestuur om meldde zich heimelijk een tweede initiatiefnemer bij het hoofdbestuur in Den Haag: Natascha Kroonstuiver. Ze is vertrouweling van de landelijke fractievoorzitter Henk Krol en stond vorig jaar 16e op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. 

Onverkwikkelijk

Haar tegenstanders vinden het jammer dat ze niet een echte Limburgse kandidaat is. Ze verhuisde 11 jaar geleden van Amsterdam naar Arcen. Daarnaast is niet Limburg haar speerpunt, maar, zoals ze zelf schrijft: ‘het ontwikkelen van een HLBT-vriendelijke cultuur’. Kort gezegd: ze profileert zichzelf eerder als homoseksueel dan als Limburger. Daarnaast is ze niet eens 50Plus, maar ‘slechts’ 48 jaar.

Hoogers noemt de gang van zaken onverkwikkelijk, en diende daarom een motie in voor de Algemene Vergadering van 50Plus aanstaande zaterdag in Zwolle. Het hoofdbestuur had eerder te kennen gegeven dat er helemaal geen 50Plus aan de verkiezingen in Venlo deelneemt als beide kandidaten niet samen verder kunnen. Hoogers eiste dat het hoofdbestuur die beslissing zou herroepen, en hém zou aanwijzen als de enige lokale lijsttrekker.

Maar zo ver komt het niet. Een lijmpoging tussen beide kampen maandagavond mislukte. “Ik kan gewoon niet door één deur met die vrouw. Zij komt uit de Randstad, en ik uit Limburg”, zegt Hoogers. "En ík eerlijk en recht door zee." Omdat zijn motie voor zaterdag weinig kans maakt en hij zich door het hoofdbestuur ongewenst voelt, trekt hij zich daarom terug, zo heeft hij vandaag bekend gemaakt. “Ik leg mijn functie als provinciaal penningmeester direct neer, stap uit de partij, en sluit mij per direct aan bij Forum voor Democratie.”

Zaterdag wordt bekend hoe 50Plus verder gaat in Venlo en of de beslissing om niet deel te nemen aan de verkiezingen, overeind blijft. Kandidaat Natascha Kroonstuiver wilde niet op de controverse reageren, ook landelijk voorzitter Jan Zoetelief wil geen commentaar geven.

Lees ook:

Na crisisberaad lijkt de ruzie gesust bij 50Plus

50Plus probeert het nu op eigen benen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden