De nicotinepleister is toch zo slecht nog niet

Zwangere vrouwen doen er toch verstandig aan om ter bescherming van hun ongeboren kind de sigaret te vervangen door een nicotinepleister. Artsen huiverden tot nu toe voor dat advies, omdat ook de pleister schadelijk is voor de vrucht.

ONDER REDACTIE VAN JOEP ENGELS

Voor de ongeborene lijkt de pleister toch de minste van twee kwaden, wijst een Canadese studie in The New England Journal of Medicine (25/11) uit. In elk geval bespaar je met een pleister dat de vrucht wordt blootgesteld aan andere giftige stoffen uit de tabaksrook, zoals cyanide en koolmonoxide. Dan geniet de pleister de voorkeur, op voorwaarde dat de opgenomen hoeveelheid nicotine uit de pleister niet die van het roken overtreft, redeneerden de Canadezen.

Hoewel de dosis van een nicotinepleister wordt afgestemd op de dagelijkse sigarettenconsumptie van iemand die stopt met roken, is niet bekend of de moeder - en de foetus - in beide situaties aan dezelfde hoeveelheid nicotine blootstaat. Dat kun je meten aan de hoeveelheid cotinine in het bloed en het speeksel. Cotinine is een afbraakproduct van nicotine, dat lang in het lichaam traceerbaar blijft. Het rokertje van vandaag verraadt zich morgen nog wel in cotinine, niet in nicotine.

Bij zeven zwangere vrouwen bleek het cotinine-niveau zowel in het bloed als het speeksel beduidend hoger tijdens een week roken dan in de week erna, met de nicotinepleister. De pleister werkte zestien uur, zodat de vrouwen 's nachts, net als tijdens hun rookdagen, geen extra nicotine meer opnamen.

Hoewel het verlaagde cotinine-niveau overduidelijk was, bevelen de Canadezen de pleister niet zonder meer aan. Ze zijn er niet zeker van dat dat niveau op den duur niet toch omhoog gaat. Laten we voorlopig maar blijven meten, stellen ze voor. En vergeet daarbij de cyanide en koolmonoxide niet, raden ze aan, want je moet er wel zeker van zijn dat de vrouwen tijdens de 'pleisterdagen' niet stiekem mee zitten te roken en zo de resultaten negatief beïnvloeden.

Radicaal stoppen blijft het antwoord maar je moet het wel kunnen, schrijven de artsen. Iemand die het denkt te kunnen opbrengen, moet je natuurlijk geen nicotinepleister voorhouden, vinden zij. Zoek de winst maar louter bij de verstokte rokers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden