natuurdagboek

De Nemoptera bipennis fladdert als een in feestjurk gehulde jonkvrouw

Wimpelstaart. Beeld Koos Dijksterhuis
Wimpelstaart.Beeld Koos Dijksterhuis

Wandelend in de Andalusische bergen blijkt de zon ’s morgens verrassend snel aan kracht te winnen, wat vooral bergopwaarts voelbaar is. We snakken algauw naar de schaduw van steen- of kurkeiken.

De winterregens zijn nog maar net achter de rug en veel bloemen bloeien nog, maar de grond ziet er hard en droog uit en de bergbeekjes zijn opgedroogd of gekrompen tot iele stroompjes en stilstaande poelen.

Geen wonder dat we weinig libellen zien. Libellen leggen hun eitjes in water, waar ze als larve een hele tijd leven voor ze nog even libel worden. Wel zien we diverse netvleugeligen die op libellen lijken, maar het niet zijn: wimpelstaarten. Wimpelstaarten leven op droog terrein. Hun larven leven niet onder water maar onder de grond, waar ze even meedogenloos op andere ongewervelden jagen als libellenlarven onder water. De wimpelstaart die we tegenkomen is Nemoptera bipennis, die fladdert als een in feestjurk gehulde jonkvrouw. De op een waterjuffer lijkende niet-juffer neemt steevast plaats op een bloem, om daar op te gaan in de geneugten van nectar. Met een beetje geduld, zonder onverwachte bewegingen en zonder plotseling een schaduw over haar te werpen, laat zo’n schoonheid zich goed fotograferen.

Dooraderde vleugels

Behalve wimpelstaarten zien we in een zondoorstoofde vallei tientallen vlinderhaften, ook al netvleugeligen, die aan een kruising tussen libellen en vlinders doen denken. Tenslotte neemt af en toe een kameelhalsvlieg op ons plaats, alweer een netvleugelige familie, die niets met vliegen gemeen heeft, behalve dat het ook vliegende insecten zijn.

Netvleugelen hebben doorzichtige, sterk dooraderde vleugels, net als libellen. As ze zitten, houden ze die vleugels alleen niet gespreid, maar vouwen ze die dakpansgewijs boven of achter zich. De twee lange, als wimpels mee wapperende achtervleugels geven wimpelstaarten hun naam. Ze hadden dus beter wimpelvleugels kunnen heten.

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Eerdere afleveringen leest u op trouw.nl/natuurdagboek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden