De neergang van Lenin in grijsgroene, futloze mist

In zijn laatste dagen zorgde een beroerte ervoor dat de spiercoördinatie van Vladimir Iljitsj Oeljanov dusdanig was verstoord dat hij met zijn hand zijn neus niet meer kon aanraken. Hoe onhandig dat is blijkt wanneer zijn echtgenote hem vertelt dat een snotje zichtbaar is in een van de neusgaten van de held van het proletariaat. Zelf peuteren kan hij niet, maar is het verwijderen ervan werk dat een revolutionair mag overdragen?

David Sneek

Na Hitler (in 'Moloch') ontmythologiseert regisseur Aleksandr Sokoerov nu dus de man die schuilging achter de naam Lenin, en laat door een grijsgroene mist zwakte en onmacht zien. Ver weg klinken dromerige flarden Rachmaninov, en opeens lijkt de grote leider op een van de adellijke anti-helden uit de prerevolutionaire Russische literatuur. In een afgelegen buitenhuis praat hij kinderlijke onzin, klaagt over bureaucraten die idealen in de weg staan, en krijgt namens het politbureau een beleefdheidsbezoekje van een opvolger die heel wat meer daadkracht uitstraalt.

Het zijn de vervelende zomerdagen op het land die in Tsjechovs toneelstukken een fascinerende schoonheid kunnen hebben, maar bij Sokoerov zijn ze zo futloos geworden dat Lenins dood als een verlossing voelt. Zelf is de regisseur op monotonie nog niet uitgekeken: het derde deel uit zijn serie over wereldleiders zal uit een enkele, anderhalf uur durende camerabeweging bestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden