De Nederlandse turners worden achtste en laatste in de WK-finale, maar wat hebben ze genoten

Bart Deurloo in actie op sprong tijdens de teamfinale voor mannen op de WK turnen in Doha. Beeld ANP
Bart Deurloo in actie op sprong tijdens de teamfinale voor mannen op de WK turnen in Doha.Beeld ANP

De Nederlandse mannen werden achtste en laatste in de landenfinale op de WK in Doha. Coach Van Bokhoven: ‘Ze hebben niets verloren, alleen een ervaring gewonnen.’

Eline van Suchtelen

Ze hadden niets te verliezen. En toch voelde Casimir Schmidt bij het betreden van de wedstrijdvloer de zenuwen ineens ‘dubbel zo hard’ door zijn lijf gieren. Met zijn teamgenoten Epke Zonderland, Bart Deurloo, Frank Rijken en Bram Louwije, stond hij in Doha voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse turnen in de landenfinale op de WK.

Een wedstrijd die de turners normaal gesproken vanaf de tribune of op tv bekijken. “Dat je daar aan mee mag doen, is gewoon te gek”, zegt Schmidt. “We zijn wel iets minder goed dan de rest, maar we staan er wel gewoon tussen.”

Nederland werd achtste en laatste, maar dat mag geen schande heten in een mondiale sport als turnen, waarbij de podiumplekken standaard zijn verdeeld tussen de grootmachten als China, Rusland en Japan.

Voor Nederland was het hoogst haalbare een strijd om de zesde, zevende en achtste plek met Brazilië en Zwitserland. Nederland maakte een paar fouten. Na een goede start op sprong, brug en rek, de beste onderdelen van de ploeg, ging Frank Rijken voor het eerst de fout in op vloer. Hij landde twee keer op zijn billen. Daarna vloog Bart Deurloo eraf bij voltige, maar coach Van Bokhoven kon het zijn ploeg vergeven. Na de wedstrijd nam hij de mannen bij elkaar. “Ik zei dat ze niets hebben verloren. Maar ­alleen een ervaring hebben gewonnen.”

Hoogstandjes

Tussen de oefeningen door werd er genoten van de hoogstandjes bij de wereldtop. Rusland, op de Spelen in Rio al steengoed met zilver, was een serieuze bedreiging voor grootmacht China. De Russen ging in de landenwedstrijd aan de leiding tot de Chinees Jingyuan Zou op brug in actie kwam.

Zou zette een torenhoge score neer van 16.200, de hoogste brugscore sinds Rio, toen er nog anders gejureerd werd. Na de Spelen werden de codes veranderd waardoor de punten minder hoog uitvielen. “Echt bizar”, vindt Schmidt. “Eén stapje in zijn afsprong, dat was het enige. Hij is volgens mij maar 1.50 meter lang, en superlicht. Te gek gewoon.”

Zonderland zag het ook gebeuren, en stelde vast dat de wereldkampioen op brug alvast gekozen was. Hij noemde de verrichtingen van Zou ‘van de buitencategorie’ en profiteerde zelf door met het halen van de landenfinale nog een extra keer te kunnen oefenen op de rekstok. Zonderland turnde een veilige oefening met drie vluchtelementen om de teamscore hoog te houden.

China wereldkampioen

De Rus Nikita Nagornyy kwam als laatste turner in de landenwedstrijd in actie. Hij had de wereldtitel met een foutloze oefening op de rekstok nog binnen kunnen halen voor Rusland. Door één hapering in zijn oefening lukte dat net niet. China werd wereldkampioen, Rusland volgde op slechts 0,55 punt. Japan was na een grote fout van Yusuke Tanaka zijn wereldtitel kwijt en moest het dit keer doen met brons.

Nagornyy zat minutenlang met zijn hoofd verborgen onder zijn trainingsjack, zijn schouders hevig schokkend. Ook zijn landgenoot Dimitrii Lankin was ontroostbaar. In de mixed zone huilde hij lang na de prijsuitreiking nog steeds, terwijl hij bedroefd aan de stelen van een bosje bloemen plukte. Deurloo vond het jammer, hij had het hem wel gegund.

In Nederland wordt er vol bewondering gekeken naar de verrichtingen van de Russen, die de laatste jaren de weg naar de absolute wereldtop hebben teruggevonden. Als Sovjet-Unie was het land oppermachtig. Na het uiteenvallen van het land moest de turncultuur in Rusland opnieuw worden opgebouwd. Nu is er weer een sterke en jonge generatie die elkaar naar een hoger niveau brengt. “Ze zijn zo sterk, zo snel. Ik vind het echt indrukwekkend om te zien”, aldus coach Van Bokhoven. Hij geniet van het verschil in stijl tussen de turners uit China en Rusland, terwijl ze niet voor elkaar onderdoen. “In China zijn ze klein, licht en snel. De Russen zijn heel sterk. Die mannen zijn ook klein, maar keihard.”

Pottenkijkers

De bondscoach zou er weleens een kijkje willen nemen, maar doet geen poging omdat hij waarschijnlijk toch niet wordt toegelaten. De Chinezen zijn ook heel gesloten. In China wordt talent op zeer jonge leeftijd geselecteerd en in turninternaten ver weg van familie klaargestoomd voor de wereldtop. Pottenkijkers worden doorgaans niet gewaardeerd. “We wilden in 2008 een keer voor de Spelen in China komen trainen in Peking, maar daar waren ze niet zo happig op.”

De Japanners staan er wel voor open. Turner Bram Verhofstad ging een paar jaar geleden al eens op trainingskamp naar Japan. Vorig jaar gingen Sanne en Lieke Wevers naar Tokio en dit jaar volgde Tisha Volleman voor een stage.

Van Bokhoven ging ook op verkenning in de stad waar in 2020 de Spelen worden gehouden. Hij bekeek de hal waar de Nederlandse ploeg van plan is een stage te houden als onderdeel van de olympische voorbereiding. De Russen blijven voorlopig alleen in de wedstrijdhal te bewonderen, net als de Chinezen.

Lees ook:

Historische finaleplaats bij WK turnen is resultaat van jarenlang boetseren

Alle puzzelstukjes moesten op de juiste plek vallen om de teamfinale te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden